.

1/30/2006

Kontra Atak Taktik Kabiliyeti

Defans çalıştıran arkadaşların çok işine yarayabilecek bir siteyi paylaşmak istiyorum. Defans diyorum, çünkü kontra atak taktiğini en çok uygulayan takımlar bu antreman programını uygulayanlardan çıkıyor.

Kontra atak taktiğiniz hangi seviyede olduğunu anlayabilmenize yardımcı olacak bu siteyle, hem o günkü durumunuzu hem de ileride bu taktikte başarılı olabilmek için, nasıl bir yapılanmaya girmeniz gerektiğini anlayabileceğiniz bir basit bir program.

Tek yapmanız gereken http://hattrick.computergames.ro/ca/ adresine giderek sizden istenilen bilgileri girmek ve bu bilgileri onaylamak.

Herhangi bir kayıt işlemi, kullanıcı adı, güvenlik şifresi gibi bilgilerde istemiyor.

Skill Trading Yapanlara Kolaylık

Hepimizin bildiği üzere, Hattrick'te para kazanmanın yollarından bir tanesi day trading. Bu yolla para kazanmaya çalışan arkadaşlarımıza hayatlarını kolaylaştıracak bir bilgi paylaşmak istiyorum.

Genç bir oyuncuyu alıp, bi kademe arttırıp satmak mı istiyorsunuz? http://www.asole.org/hat_sublevel_tool.php sitesinden faydalanarak, bu işi yapmak çok kolay.

Sizden almak istediğiniz futbolcunun bilgilerini istiyor ve yeteneğinin hangi seviyede olduğunu söylüyor. Genç oyunculara yönelik bir uygulama olduğu için, en fazla 19 yaşındaki futbolculara kadar, bu siteden faydalanabilirsiniz.

Sonrası da malum, oyuncuyu al bir yada iki antreman sonra yetenek atlat ve sat.

HT Dünya Kupası Testi

Takımlarla, oyuncularla, taktiklerle, antremanlarla vb. konularda konferanslarda başlıklar havalarda uçuyor. Herkez sorulara yorumlar getiriyor ve birbirlerine yardımcı oluyor.

Bakalım bu mini dünya kupası testinde ne kadar başarılı olabileceksiniz? Ben birazda şansla 10'da 7 doğru cevaplayabildim.

Sorulara ulaşmak için tıklayın

Kolay gelsin.

1/29/2006

Altyapıdan Gelen Futbolcu

Her cumartesi kafalarda aynı soru, "bu hafta altyapıdan nasıl bir adam gelecek?" Ama genelde iyi adam çekemediğimizden bir karamsarlık hakim oluyor. "Kesin kötü adam gelir, ben biliyorum bu motor ne zaman yüzümüze güldü ki" gibi.

Gelin bu işi biraz daha keyifli hale getirelim.http://www.hattrickitalia.org/cyf/ adresine Hattrick kullanıcı adı ve güvenlik koduyla giriş yaptıktan sonra, kısa soluklu heyecan başlıyor. Önce oyuncunun adı, geçinebirliği, özel yetenekleri gibi kısa bilgiler geliyor ve sonrasında şans çemberleriniz dönmeye başlıyor. Çemberin yanında yazan yeteneğin üstüne bastığında, içinde rakamlar olan çember yavaş yavaş durmaya başlıyor. Her yetenek için bir çember. Nerde duracak acaba diye bekleme başlıyor, bütün yeteneklerden sonra da son olarak oyuncunun tsi ve yaşını öğrenmeye geliyor.

Bütün bu kısa soluklu maceradan sonra, ya genelde yaptığınız gibi direk kovuyorsunuz :) ya satış listesine koyuyorsunuz ya da mucize gerçek oluyor, istediğiniz tarzda antreman vereceğiniz oyuncu geliyor.

Tek ve en önemli dikkat etmeniz gereken nokta, bu basamakları yaşamak için önce Hattrick'ten oyuncunuzu çekmeniz ve çektiğiniz oyuncuya bakmadan bu siteye girmeniz gerekiyor :)

Not: Çektiğiniz oyuncunun yetenekleri iyi olupta antreman vermediğiniz bölgede oynayacaksa mutlaka satın, satıştan gelen parayı ve gelecekte oyuncunun geliştikten sonra satışından gelecek payı düşünün.

1/23/2006

Hattrick Logo

Hattrick supporter üyeliği olan çoğu kullanıcının en fazla önemsediği özelliklerden biri takım logosudur herhalde. Çünkü insanlar takımınızı ziyaret ettiğinde, siz ve takımınızla ilgili ilk intibayı logonuzdan edinirler ve herkez beğendiği bir logosu olsun ister.

Ama gel gelelim logolarla ilgili zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. İstediğiniz logoyu bulamıyorsunuz, photoshop gibi programlarla aranız iyi olmayabiliyor, tam olarak nasıl bir logo istediğinize karar veremiyorsunuz vb...

Konferanslardan da bu ihtiyacı farkettiğim için, işinize yarayacağını düşündüğüm bikaç siteyi paylaşmak istiyorum. http://htlogo.com/index.php (ben bu siteye başvurdum ve beklemedeyim) Tek yapmanız gereken sayfanın altında Hattrick için ücretsiz logo yapan kişi veya kişilere gerekli bilgileri vermek. Bu kişilerin daha önceden yaptığı logolara bakarakta, logonuzu kimden isteyeceğinize karar verebilirsiniz. http://logo.mxds.ch/ ise ilk verdiğim adresin benzeri bir site.

Logolarla ilgili daha birçok site var ama ben en beğendiğim ikisini aktardım. Daha fazla siteler için http://www.hattricksites.tk/ adresinden faydalanabilirsiniz.

Daha sonrada logo yarışması yapar, en beğendiklerinizi burda yayınlarız.

1/19/2006

Antreman Değer Analizi


Barthon'ın yaptığı bu analizi okuyurken, verdiğiniz antreman türünü ne kadar iyi bildiğinizi düşünsenizde, düşünmesenizde, yine de kafanızda ufak tefek yada ciddi büyüklükte soru işaretleri olabilir!

Sözü fazla uzatmadan sizi Barthon'ın yazısıyla başbaşa bırakıyorum. Okuduktan sonra radikal kararlar çıkarabilir yada verdiğiniz antreman türüne sıkı sıkı bağlanabilirsiniz.

Bu harika araştırmayla birlikte, bizlere antremanlarla ilgili farklı bakış açıları getirdiği için Barthon'a ve yazıyı Türkçe'ye çeviren kalpaye'ye teşekkürler.

1/18/2006

Bilgisayarınızın Sesini Açın

Öyle bir oyun oynuyoruz ki, üzerine besteler yapılıyor. Büyük aşklar yaşanır ve üzerine besteler yazılır ya buda o tarzdan, içimizde ki Eminem'e ulaşmak ve şarkılarını dinlemek için www.demough.com/hattrick/hattrick adresinde sol üst taraftaki Divine (Raise a Hand), sözlerine ulaşmak içinde aynı safyada ki Lyrics linkine tıklamanız yeterli.

Artık bunu da gördükten sonra, Hattrick üzerine film çekilmediği sürece tatmin olmam, film çekilirse heykelini isterim, heykeli de yapılırsa dünyanın 8. harikası olsun derim :)

1/17/2006

Pozisyonlara Göre İstenen Yetenekler


Maç kadrolarına kurarken, oyuncuların yeteneklerine göre doğru bölgede en iyi verimi almanız için, sahip olması gereken yetenekleri kısaca paylaşmak istiyorum. Böylelikle yapacağınız transferlerde de hangi yeteneklerinin olması gerektiğine daha net karar verebileceksiniz.


  • Bek:
Defansif: Ana yeteneği defans, defans yeteneğinin %10'u kadar da kanat,
Normal: Yine ana yeteneği defans ve defansın %50'si kadar kanat,
Ofansif: Defans ve kanat yeteniğinin %100, kondisyonunun bu 2 yeteneğine oranla %50, oyunkuruculuğunun da %30 olması gerekiyor,
Ortaya Doğru: %80 defans ve %10 kanat yeteneği yeterli.

  • Stoper:
Ofansif: %80 defans, %50 kondisyon, %40 oyunkuruculuk gerekiyor,
Normal: Sadece max defans yeteneği,
Kanada Doğru: %80 defans ve %40(yarısı) kadar kanat yeteneği,

  • Kanat:
Defansif: %80 kanat, %70 defans, %60 oyunkuruculuk ve %50 kondisyon gerekiyor,
Normal: %80 kanat, %60 kondisyon, %50 pas ve %30 defans,
Ofansif: %100 kanat(max), %75 pas, %50 kondisyon ve oyunkuruculuk,
Ortaya Doğru: %70 Kondiyon, %50 Oyunkuruculuk, %20 pas ve defans, son olarakta %10 kanat

  • İç ortasaha:
Defansif: %100 Kondisyon ve oyunkuruculuk, %50'de defans,
Normal: %100 Kondisyon ve oyunkuruculuk, %20 defans ve pas,
Ofansif: %100 Kondisyon ve oyunkuruculuk, %50 pas,
Kanada Doğru: %80 Oyunkuruculuk, %60 kondisyon, %50 pas, %40 kanat ve %30 defans,

  • Forvet:
Defansif: %100 golcülük, %50 kondisyon ve pas, %55 oyunkuruculuk (teknik özelliğide olursa, yeni sezon değişikliklerine göre bir Alex'e sahipsiniz)
Normal: %100 golcülük ve %50 pas,
Kanada Doğru: %100 golcülük, %40 pas, %50 kanat ve kondisyon,

Evet bende farkettim, biraz fazla oranlı bir açıklama oldu.

O halde bir örnek vermek gerekirse,
Ofansif iç ortasaha için; Kon: Çokiyi, Oyk: Çokiyi, Pas: Zayıf olması anlamına geliyor.

1/16/2006

Mozilla Firefox, FoxTrick ve Hattrick


Mozilla Firefox bugün her bilgisayarda olan Internet Explorer(IE) tarzı bir tarayıcıdır(browser) ve bence Internet Explorer'ın sağladığı olanaklardan daha iyi bir tarayıcı.

Mozilla'nın en fark yaratan özellikleri ise eklentileri. Şimdi diyceksiniz ki ne alakası var bunların Hattrick'le. Bu yazdıklarım Mozilla'nın eklentilerinden biri olan FoxTrick'ten bahsetmek içindi.

Çünkü FoxTrick Mozilla'nın Hattrick kullanıcılarına özel tasarladığı bir eklentidir. Bu eklentiyi kullanmanın faydaları ise kısaca şöyle;

  • Açtığınız Hattrick sayfalarının (genel, oyuncular, ekonomi) içerisinde sayfa içeriği ile ilgili bilgiler ve yardımcı programların ikonları olması,
  • Örneğin maçlar sayfasını açtığınızda oynadığınız maçlar ve oynayacağınız maçların yanında, size katkı sağlayacak yardımcı program linkleri,
  • Oyuncular sayfanızda; toplam oyuncularınızın yaş, tsi, tecrübe gibi değerlerinin ortalamasının gözükmesi,
  • Oyuncu yıldızlarının istediğiniz farklı yıldız veya şekil olarak gözükmesi,
  • Ve bunlar gibi birçok özellik FoxTrick'te.
Yapmanız gerekenler ise; Mozilla Firefox'u yüklemek, eğer Mozilla'nız varsa sadece
FoxTrick eklentisini indirmek.

Bu Maçta Ortasahayı Nasıl Alırım?

Her maç öncesi taktik verirken, belki de üzerinde en çok düşündüğümüz, binbir taklalar attığımız bölge ortasaha. Maçlarda başarılı olabilmek için çok kritik bir bölge.

Yine Hattricker bir arkadaşımız, bu konuda biraz olsun işimizi kolaylaştıracak bir hizmet sunuyor. Yaptığı site sayfasının en altında iki tablo çıkarıyor karşımıza.

İlkinde ortasahanın % kaç? sizde kalmasını istiyorsunuzu bulmanızı sağlıyor. 1. kutuya istediğiniz % yi, 2. kutuda rakibinizin muhtemel çıkaracağı ortasaha değerini seçip, calculate basıyorsunuz ve sizin çıkarmanız gereken değeri size söylüyor.

İkincisinde ise sizin çıkaracağınız değer ile rakibinizin çıkaracağı değeri seçip, calculate dediğinizde ortasaha % lerinizi söylüyor.

Kolay gelsin.

Cepten Hattrick


Bugün biz cep telefonumuzdan Hattrick'e ulaşmak istersek, telefonumuzun web sayfalarını açmaya yönelik özellikleri desteklemesi gerekiyor. Bu tip telefonlarda herkesin sahip olması günümüz Türkiye'sinde pek mümkün değil.

Ama Opera bu olanağı wap erişimi olan birçok telefona sağlamaya başladı. Opera Mini adı altında lanse ettiği bu servisi, şuan ki Opera mobile browser'a alternatif olarak nitelendiriyor. Opera mobile browser kadar da hızlı ve kolay olduğunuda söylüyolar.

Böylelikle Hattrick kullanıcılarına güzel bir alternatif imkan olmuş oluyor. Ancak şuan için Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya, İzlanda ve Almanya'da veriyor. Yakın zamanda da Türkiye'ninde ekleneceği söyleniyor.

Gelişmeleri takip ederek ilerleyen günlerde, sizlerle bu hizmetten nasıl yararlanacığımızın bilgisini paylaşmak dileğiyle.

1/15/2006

Takım Fotoğrafınız Var mı?


Uzun zamandır hattrick oynuyosunuz, hattrick taraftar üyeliğinizde var ama takım fotoğrafınız yoksa, oluşturmanın zamanı geldi.

Hattrick bağımlısı olan bir arkadaşımız sunuyor bize bu fırsatı. Eğer sizde yandaki gibi yada sizin dizayn edeceğiniz şekilde takımının fotoğrafı olsun diyorsanız yapmanız gerekenleri kısaca anlatim.

Site adresi:http://www.cpoet.net/hattrick.php açılan sayfada sol taraftaki SimCheeese linkine tıklamanız gerekiyor. Sonrasında Hattrick kullanıcı adınızı ve güvenlik kodunuzu girerek takım fotoğrafınızı oluşturacağınız sayfaya ulaşıyorsunuz.

Takım fotoğrafınızı oluştururken fotoğrafın nasıl olması istediğinize siz karar veriyorsunuz ve bu seçenekler detaylı olarak yer almış durumda. İşlemlerinizin son basamağında ise sizden Hattrick'te oyuncularınızı gördüğünüz sayfasının html source kodunu istiyor. Bunun içinde yapmanız gerekenler; Hattrick'te oyuncularınız sayfasını açtıktan sonra, sayfanın üstünde sağa tıklayarak sayfanın kaynağını göster (view source code) seçeneğini seçip, karşınıza çıkan sayfadaki yazıların hepsini kopyalayıp sitedeki html source code yazan kutuya yapıştırmanız.

Ve artık sizin de takım olarak ilk fotoğrafınız olacak, belki bir albüm bile oluşturursunuz.

Her sezon öncesi takım fotoğrafınızın olduğu bir albüm hiç fena olmaz. İlerde çocuklarınızı veya torunlarınızı kucağınıza alıp bak evladım diyip... anlatırsınız.

Yeni Değişikliklerin Göstergesi

Daha önce Önümüzde ki sezon yenilikler var! adında bir yazımda, artık takımınızda sergenler ve ya alexler yaratabileceksiniz demiştim.

Ve etkisine ilk kez şahit oldum;
"Federico Rosa için şov zamanı başlamıştı, tüm teknik üstünlüğünü kullanarak önce kendisini durdurmaya çalışan Onur Mete Alumur önüne çıkınca bu oyuncunun sağından topu atarak solundan geçti ardından takımı CaFo adına skoru 1 - 1 yapan golü attı."

Bu güzel değişikliğin yanı sıra, alışagelmiş maç yorumlarında da değişiklik görmek beni sevindirdi. Umarım etkisini anlayacabileceğimiz tek yorum bu değildir. Çünkü maçlarımızıda izliyebileceğimiz günleri görene kadar yorumlarla idare etmek zorundayız.

1/14/2006

HT ScoreBoard


Hattrick maçlarını canlı izlemeyi seven ve imkanı olan arkadaşlara, ht live'ın haricinde bir seçenek daha sunmak istiyorum.

HT-ScoreBoard kullanışlı ve keyifli bir alternatif. CHPP sertifikasına sahip (Güven veriyor), kendi liginizin yanı sıra 10 farklı maça kadar takip edebileceğiniz dev ekranı var (fark yaratıyor ve kullanımı basit). Son olarakta sunduğu diğer güzel seçenekleride göz önüne alırsak, denemenizi tavsiye ederim.

Kullanmak için yapmanız gerekenler ise http://www.absolutgreen.com/HT-ScoreBoard adresinden siteye ulaşmak ve sağ üst köşede ki download linkine tıkladıktan sonra sunulan iki seçenekten (Zipli ve ya normal) birini seçerek indirmek.

İyi seyirler.

1/12/2006

Özel Turnuvalar


Her yeni sezonla birlikte, Türkiye kupası maçları da başlıyor. Takımlar güçleriyle doğru orantılı kupada gidebildikleri kadar ilerliyor. Kupadan elendikten sonra ise, çarşamba günleri maç yapabilmek için hazırlık maçları ayarlamaya çalışıyor.

Hazırlık maçı yapabilmek içinde, ya siz teklif ediyorsunuz yada başka takımlar size maç teklifinde bulunuyor. Ancak bazen o kadar da kolay olmuyor, hazırlık maçı ayarlamak.

Ama özel turnuvalar sayesinde, hazırlık maçı ayarlama mecburiyeti eziyet olmaktan çıkıp çok daha keyifli bir hal alıyor. Günümüzden örnek vermek gerekirse de; Antalya'da düzenlenen Efes Cup. Devre arası kampı için Antalya'yı seçen 4 takım arasında gerçekleşen turnuva. Katılanlar hem para kazanıyor hem de hazırlık maçı ayarlamakla uğraşmıyor. Geçtiğimiz günlerde de bu turnuva sayesinde Galatasaray ve Beşiktaş'ın karşılaşmasını izleme şansımız oldu.

Gelelim Hattrick'te bu işin nasıl olacağına;

http://cupmanager.org ve http://www.databased.at/hattrick/cupmanager adresleri bu turnuvalara katılabileceğiniz yada kendi turnuvanızı oluşturabileceğiniz sitelerden bazıları. Bu iki sitede CHPP sertifikasına sahip ve Türkçe sürümleri mevcut. Ayrıca
http://www.databased.at/hattrick adresi her Hattricker'ın bakması ve kullanması gereken yardımcı programlardan bir tanesi.

Tek yapmanız gereken bu sitelere üye olmak ve çarşambaların keyfini çıkarmak.

1/09/2006

U-20 Milli Takımına Aday Futbolcu


Geçtiğimiz günlerde U-20 Milli Takım antrenörümüz, Milli takımda yer alabilecek futbolcuların özellikleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Belki sizin futbolcularınızdan bir veya bir kaçtanesi, Hattrick'in Emre Belözoğlu'su yada Nuri Şahin'i olmaya adaydır.

İstenilen özellikler:

Kaleci (19 yaşında) : Doğaüstü (Supernatural)
Defans (19 yaşında) : Yüksek Görkemli (High Brilliant)
İç Ortasaha (19 yaşında) : Y. Görkemli (High Brilliant)
Kanat (19 yaşında) : Y. DünyaÇapında (High World Class)
Forvet (19 yaşında) : Y.Muhteşem (High Magnificent)

Eğer bu özelliklere yakın futbolcu veya futbolcularınız varsa, http://www.ht-turkiye.com/index.php ( HT Futbol Federasyonu) adresinde ana sayfada player submit linkine tıkladıktan sonra, HT girişi ile hemen ekleyi secin. Kullanıcı adınızı ve güvenlik kodunuzu yazdıktan sonra, bağlanı seçin. Aday olabilecek futbolcularınız listelenecektir.

Bol Şanslar.

Şaşırmamak Elde Değil

Bugün farklı bir yazı buldum. Farklı bir yazı diyorum, çünkü uzun zamandır Hattrick dünyasında olmama rağmen, Hattrick'le ilgili bu tip bir bakış açısını kaleme alan yazıyla karşılaşmamıştım.

Yazının konu başlığı "Bir internet başarı hikayesi ve değişen tercihler", sizin de ilginizi çekeceğini düşündüğümden paylaşmak istedim.

Sitenin tamamı için; http://atolye.blogspot.com

Hattrick Masters!


Diğer bir adıyla Hattrick Şampiyonlar ligi. Uzun zamandır beklenen, konferanslarda tartışma konuları olan ve çok istenen bu turnuva, liglerin 7 ile 8. hafta arasında gerçekleşecek.

Turnuvaya, her ülkeden, yalnızca en yüksek kümenin şampiyonu ile kupa galibi katılabilecek. Şayet bir takım hem kupa hem de lig şampiyonu olmuşsa, o ülkeden sadece bir takım katılacak.

Türkiye'yi sadece Wuhou (38212) temsil edecek. Çünkü her iki kupa da Wuhou'da (Gönül isterdi ki iki takımla katılmak).

Hattrick Masters haftası boyunca maçlar, çok yoğun bir şekilde oynanacak. Pazartesi sabahı, HT saati ile 08:00'de başlayarak, takip eden turlar her 12 saatte bir oynanacak. 256 takımla, sekiz tur oynanacak, final ise Perşembe 20:00 de olacak.

İlk 8'e kalanlara para ödülü dağıtılacak, yapacağı maçlarda elde edeceği maç hasılatıda cabası.

Şimdiden başarılar Wuhou.

Kısaltmalar


Öncelikle herkezin yeni sezonu hayırlı olsun.

Bugün google'da aradığınızda yüzlerce site var Hattrick'le ilgili. Malasef bunların çoğu ingilizce (siteyi yapmamın sebeplerindendir). Hem Türkçe hem de İngilizce sitelerde Hattrick'le ilgili birçok kısaltmalar kullanılıyor. Bende bu kısaltmaların hangi anlamlara geldiğini, sizlere açıklayacağım.

* AIM - Attack in the Middle (Ortadan Atak)
* AOW - Attack Over Wings (Kanattan Atak)
* CA - Counter Attack (Kontra Atak)
* CD - Central Defender (Stoper)
* CHPP - Certified Hattrick Product Provider (Sertifikalı Hattrick Program Sağlıyıcıları)
* DotS - Dancing On The Streets (Sokaklarda Halay Çekiyor)
* DM - Defensive Midfielder (Defansif Ortasaha)
* DWB - Defensive Wing Back (Defansif Bek)
* ECD - Extra Central Defender (Ekstra Stoper)
* EFW - Extra Forward (Ekstra Forvet)
* EIM - Extra Inner Midfielder (Ekstra İç Ortasaha)
* FED - Federation (Federasyon)
* FTW - Forward Toward Wing (Kanada Doğru Forvet)
* GK - Goalkeeper (Kaleci)
* GM - GameMaster (Oyun Yöneticisi)
* GB - Guestbook (Ziyaretçi Defteri)
* HAM - Hattrick Assistant Manager (yardımcı program)
* HB - Hattrick Buddy (yardımcı program)
* HCP - Hattrick Coach Professional (yardımcı program)
* HTF - Hattrick Forever (yardımcı program)
* HO - Hattrick Organizer (yardımcı program)
* HT - Hattrick
* IM - Inner Midfielder (İç Ortasaha)
* MOTS yada MOS - Match of the Season (Sezonun Maçı)
* NT - National Team (Ulusal Takım)
* OCD - Offensive Central Defender (Ofansif stoper)
* OWB - Offensive Wing Back (Ofansif Bek)
* PC - Play Creatively (Yaratıcı Oyna)
* PIC - Play it Cool (Sakin Oyna)
* PIN - Play it Normal (Normal Oyna)
* PM - Playmaking (Oyunkuruculuk)
* SP - Set Pieces (Duran Toplar)
* TC - Transfer Compare (Transfer Kıyası)
* TS - Team Spirit (Takım Ruhu)
* TSI - Total Skill Index (Toplam Yetenek İndeksi)
* WB - Wingback (Bek)
* WTM - Winger Toward Middle (Kanattan Ortaya Doğru)
* XP - Experience (Tecrübe)

elimden geldiğince kısa tutmaya ve çok sık kullanılanlara yer verdim.

İşinize yaraması dileğiyle.

1/07/2006

A ve U-20 Milli Takım Antrenör Seçim Dönemi

Bugünler de en çok konuşulan konu, başlıktan da anlıyacağınız üzere Hattrick Türkiye A ve U-20 Milli takımlarımızın antrenör seçim dönemi.

Ama öncesinde kısaca bu konuyla birlikte paylaşmak istediğim, Türkiye'yi ilgilendiren ve gündemde olan TFF ;

TFF'de seçim kararı çıkacak gibi, çünkü öncesinde Levent Bıçakçı güven oyu almaya çalışacak. Çoğunluk hangi kararı verirse o yönde hareket edilecek. Ancak kamuoyunun da yer alan görüşlerle birlikte yaşanan gelişmeler, Levent Bıçakçı'nın güven oylamasından başarısızlıkla ayrılacağı ve seçime gidileceği yönünde.

Seçim de ise düne kadar Ayhan Bermek favori gözüküyordu. Ancak çıkan son karar (Yüksekokul mezunu olmayan kişilerde TFF başkanlığı yapabilir) Haluk Ulusoy'un yolunu açtı ve seçimde en etkili kanallardan biri olan Kulüpler Birliği'de tercihlerinin Haluk Ulusoy olduğunu söyledi. Diğer tüm gelişmelerde Haluk Ulusoy'dan yana.
Sonunda Türk Futbolu kazansın. Milletimize hayırlı, uğurlu olsun.

Gelelim bizim dünyamıza:

U-20 antrenörü ozansahin artık görevini yerine getiremiyeceğinin açıklanması üzerine, ozansahin'in görev süresinin sonuna kadar bu sorumluluğu üstlenecek kişiyi belirlemek için seçim yapılacak. Seçim 8-11 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. Adaylar ve açıklamalarını Hattrick Türkiye konferans sayfasında görebilirsiniz.

A Milli Takımına bakarsak eğer, burda ilginç gelişmelere şahit olabiliriz. 9/1/2006 saat 10:28'de seçim süresi sona erecek ve teknik direktörümüz belli olacak. Yaşanan gelişmelere baktığımızda etkili 2 aday var; birincisi u-f-u-k, ikincisi Mod-Kerem. Bu iki arkadaşımızdan biri bu işin başına geçecek gibi.

Bazı kesimler şuan görevde olan ve yine aday olan u-f-u-k desteklerken, diğer kesimde Mod-Kerem'in bu işi yapmasının daha iyi olacağına inaniyorlar.

İki adayın da açıklamaları, onlara yöneltilen soruları ve cevaplarını konferans sayfanızda görebilirsiniz.

Seçimlerin dışında da başka bir konuya daha değinmek istiyorum. O da milli oyuncularımıza yapılan sabotajlar. Yani başka ülke takımlarının transfer listesinde olan milli oyuncularımızı alması ve onların gelişimlerini engelleyip milli takımımızın başarısına engel olmaya çalışması, bu konuda çok uğraşlar veriliyor. Ama henüz net çözüm yolları bulunabilmiş değil.

Günün sonunda iyi bir seçim yaşansın, hakeden kazansın,

Hattrick Türkiye kazansın.

1/06/2006

Taktikler

Maçlar öncesinde hep düşünürüz sahaya nasıl bir 11'le çıksam, hangi düzende oynasam, nasıl bir taktik uygulasam gibi...

Şimdi elimden geldiğince kısa kısa bildiklerimi ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım,


  • 4-4-2: Oyununda dediği gibi diziliş tecrübesi her zaman çok iyidir. Ama gel gelelim maçın kırılma noktası ortasaha, top tutma oranı kimde daha yüksekse o daha fazla pozisyona girer. 4-4-2 ( 2 iç ortasahayla oynamanız demek), her zaman ortasahayı almanıza yetmeyebilir. Bu durumda ibre rakibe döner.
Peki ortasahayı almadan maç kazanamaz mıyım derseniz? Kazanırsınız, sizin defansınız rakibinizin ataklarından çok daha iyiyse, aynı zamanda ataklarınız rakibin defansından daha iyi ise kazanırsız.

Yani kontr atak taktiğini seçmeniz gerektiren maç anlamına gelir.


  • 3-4-3 ve 4-3-3: Golcülük idmanı verenler tercih etmelidir. 3-4-3'ün en mantıklı sahaya diziliş şekli; 2 bek, 1 stoper, 3 iç ortasaha, 1 kanat ve 3 forvet şeklindedir. Eğer defansım biraz daha güçlü çıksın, 1 kanattan yapacağım ataktan vazgeçerim diyorsanız 4-3-3'ü kullanırsınız. Bu taktikte de; 2 bek, 2 stoper, 3 iç ortasaha ve 3 forvet en ideal diziliş olur.
Sürekli 3 ortasahayla oynayacağınız için, ortadan atak ideal bir taktiğiniz olabilir.


  • 3-5-2: Orta saha ve ya kanat antremanı veriyorsanız en ideal taktiğiniz olacaktır. Her zaman dizilişiniz; 2 bek, 1 stoper, 3 iç ortasaha, 2 kanat ve 2 forvet olacaktır. Ortasaha antremanı veriyorsanız ortadan atak, kanat antremanı veriyorsanız kanattan atak oynayabilirsiniz.
Bu dizilişte ve her dizilişte pres taktiğini de uygulayabilirsiniz. Pres yapmanız için tek dikkat edeceğiniz nokta, oyuncularınızın mevkii özelliklerinin yanı sıra, biraz daha kondisyon ve defansa ihtiyacı vardır. Böylelikle rakibinizin pozisyon bulma şansını biraz olsun engellemiş olursunuz. Ancak sizin de pozisyon bulmanızıda etkiler.


  • 5-3-2 ve 5-4-1: Defans çalıştıran takımların vazgeçilmez diziliş tarzıdır. Defansları güçlü olacağından, baktılar ortasahayı alamayacaklar, özellikle ortasahayı rakibe bırakıp, etkili kontra ataklarla çok maç kazanırlar. Dizilişler ise genelde 5-3-2 için: 2 bek, 3 stoper, 3 ortasaha ve 2 forvet, 5-4-1 de; 2 bek, 3 stoper, 3 ortasaha, 1 kanat ve 1 forvet olaraktır.
Son olarak ta taktik olarak yaratıcı oynayı seçebiliyoruz. Burda da 11'de oynattığımız oyuncuların çoğunda ekstra özelliklerin (kafa, hız, güç, teknik gibi) olması gerekiyor. Buda bir seçenek olarak sunulmuş durumda.

Gördüğüm kadarıyla hepsinizi yazdık, çok fazla detaylara girmedim. Bu sefer çok uzun ve sıkıcı olabilirdi diye.

Sağlıcakla kalın.

1/05/2006

Futbolcu Kiralama


Hattrick'te neden yok anlam veremiyorum.

Bugün bütün takımlar oyuncularını başka kulüplere kiralıyabiliyolar. Örneğin Galatasaray; en son Arda ve Zafer adında 2 tane genç yeteneğini Vestel Manisaspor'a kiraladı. Neden? Gidip orda oynayıp tecrübe kazanıp, tabiri yerindeyse pişsin diye. Daha önce ki yazılarımdan birinde, futbolcularla kulüpler arasında sözleşmeler olsun demiştim.

Sözleşmen olan genç oyuncun var ve yetiştirmek istiyosun, ama bugünki haliyle takımında yer bulamıyor. Napacaksın? Ya kiralıyacaksın, ya satacaksın ya da elinde tutmaya devam edeceksin.

Bunun bence Hattrick'te de olması gerekiyor.

Şuan ki kurallar gereği Hattrick'te bu tip oyuncu ve ya oyuncuların varsa, ister elinde tut istersen de sat diyor.

Sizce nasıl olmalı?

Hattrick ve Bahis


Önceden aklıma gelmişti, "acaba var mıdır?" diye düşünmüştüm. Ama artık araştırmanın zamanı geldi dediğim noktada, expect.com'u gördüm.

Evet, hattrick maçları üzerine bahis oynuyorsunuz. Hem de gerçek parasına. Bahis meraklılarına ve de hattrick oynayanlara duyurulur.

Üye olmayı denemedim daha görür görmez paylaşmak istedim. Hattrick dışında, diğer spor dallarına da bahis oynayabiliyorsunuz.

Hattrick'le ilgili değişik yarışmalara da katılabileceğiniz yazıyor!

Hattrick Türkiye Bölge Bazında Kullanıcılar


Grafikte gördüğünüz değerler geçtiğimiz sezona ait. Ama oranlara baktığımızda İstanbul uzak ara önde. İstanbul'u, Ankara ve İzmir takip ediyor. Diğer bölgelerde ise hemen hemen eşit dağılmış durumda.

Türkiye bölgelerine göre bakarsak ta, en büyük yükü Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri çekiyor. Bunlarıda İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu takip ediyor.

İlginç olan kısımlar ise, Karadeniz'de bir tek Trabzon göze çarpıyor, Doğu Anadolu'dan ise kimse yok!

1/04/2006

Antreman tipini neye göre belirlemeli ve nasıl uygulamalıyım?



Antremanların, takımınız üzerinde ne derece de olumlu etkiler bıraktığını anlatmama gerek yok herhalde,

Hattrick Türkiye'de ki antreman tipi olarak ençok tercih edilenlerin oranları;

Genel %27, Kondisyon %13, Defans %10, Golcülük %13, Kalecilik %9, Kanat %4, Duran Toplar %1, Oyunkuruculuk %12 ve %23 Diğer olarak oluşmaktadır.

Hemen bu ana antremanlarla ilgili, başlıklar altında pek rastlamıyacağınız bilgileri paylaşmak istiyorum,


Genel:
Türkiye'de ki hattrick kullanıcı sayısı yeni sezonla birlikte hemen hemen iki katı kadar arttı (yaklaşık 20.000). %27 oranı ise normal şartlarda biraz fazla.

Neden?
Yukarıda bahsettiğim gibi 10bine yakın yeni kullanıcı var ve bunların hepsi oyuna başlarken genel idmanla başlıyor. Belirli bir süre sonra bu oran yarı yarıya düşecektir.

Peki genel idman ne işe yarıyor derseniz?
En yüksek oran gözükmesine rağmen takımınıza katkısı diğer antreman çeşitlerinin yaratacağı katkının 1/4'ü etmez. Çünkü genel antremanı vermenizin sebebi takımınızda oynattığınız oyuncuların formunu yükseltmek ve değerlerini korumaktan öteye gitmez.
Ciddi bir antreman programı olarak değerlendirmek yersiz olur,

Sonuçta oyuncularınızın formları çok kötü olmadığı sürece genel idmanı kullanmanıza gerek yok.

Kondisyon: Kondisyon çalışma oranı, golcülükle 2. liği paylaşıyor. Bu bizim Türk futboluna doğru orantılı :) Avrupa maçlarımızından sonra karşımıza hep benzer yorumlar çıkıyor.

"Fizik ve kondisyon yönünden zayıfız ve son vuruşlarda ki beceriksizlikler yüzünden yenildik."

Kondisyon idmanın avantajlarını sıralarsak; Genç futbolcular 1 , diğer futbolcular ortalama 2 hafta da kademe atlıyorlar ve diğer güzel yanı ise oynayan da oynamayan da, yani bütün futbolcularınız antreman alıyor. 50 futbolcuya kadar da kondisyon idmanı verebilirsiniz.

Bazı kullanıcılar bu antremanı sadece para kazanmak amaçlı uyguluyor, Nasıl para kazanıyor derseniz; transfer piyasasında mevkisinin değerleri olan, sadece kondisyon eksiği olan futbolcuları alıp antreman veriyolar ve kısa zamanda daha yüksek fiyata satışa koyuyolar.

İyi bir şekilde uygulayıp, güzel paralar kazanan kulüpler var.

Kondisyon antremanın olumsuz yanı ise; Oynasa da oynamasa da futbolcularınızın formlarını olumsuz yönde etkiler.

Normal şartlarda ihtiyaç duyarsanız, sezon arasında ki 2 haftalık süre kondisyon idmanı vermeniz için çok müsait, sonrasında da normal antreman programına devam edebilirsiniz.

Kondisyonu normal antreman programlarından ayırıyorum. Çünkü yukarıda dediğim gibi para kazanmak amacı haricinde, devre araları takımınıza yeter ve artar bile.


Golcülük:
Türkiye'de en fazla rağbet gören idman türlerinden biri golcülük. Antremandan tam randımanı aşağıdaki maddeleri uygulayarak alabilirsiniz;

  • En fazla 6 tane futbolcuya idman verebilirsiniz,
  • Bu programa başlarken golcüleriniz en fazla 19 yaşında olsun, ekonominiz el verirse 17-18 yaşında en az yeterli golcülüğü olan futbolcular olsun,
  • Golcüleriniz için gerekli özellikleri sıralamak gerekirse; Golcülük 100'se pas özelliği de 50 olması gerekir. Bu normal oynattığınız zaman için geçerli tabi ki. Defansif forvetleri ise yeni sezonda değişiklikler adı altında yazımda genişçe açıklamıştım. Son olarakta kanada doğru oyanttığımız forvetler ise normal forvet özelliklerinin yanı sıra, pas kadar kanat gerektiriyor. Böylelikle de kanat ataklarınıza artı değer kazandırıyolar.
  • Başta 6 futbolcu demiştik, onları da pazar 3 ve çarşamba 3 olarak oynatabiliyorsunuz,
  • Böyle olunca taktiğiniz 3-4-3 ya da 4-3-3 olacak, ama maçına göre 2'li forvetle çıkarsanız o hafta bir forvetiniz idman almaz,
  • Neden sadece 6 golcü derseniz ise bir maça en fazla 3 forvetle çıkabiliyorsunuz. Aksi takdirde idman yakarsınız. Yani o hafta kayıp olarak geçecektir.
  • Bu programa ne kadar süre devam etmem gerekir derseniz, en iyi verimi alabilmek için 3 sezon dayanmanız gerekir. Mecbur kalırsanız 2 sezon sonunda da bırakabilirsiniz.
  • Tüm antreman programların gelişmlerini takip etmek için de yardımcı program kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hattrick Forever
  • Peki hangi durumda golcülük idmanını seçmem gerekir derseniz; en kolay yolu ortasahanız rakiplerinizden iyi ve ya denkse ve defansları da inanılmaz kuvvetli değilse uygulamanın tam zamanı.
  • Son olarak 17 yaşında ki bir futbolcunuz kademe atlaması 7 hafta sürecektir. Yaşları büyüdükçe hafta sayısı artar. :(


Kalecilik: Kalecilik antremanını sadece yeni başlayan hattrickerlar için önerebilirim. Oyuna yeni başladınız, paranız fazla yok, oyunu öğrenene kadar ve kısa zamanda para kazanmak için doğru bir antreman türü.

  • Hafta da 2 kaleciniz antreman alabiliyor,
  • Yine bunların genç olması gerekir. Örneğin 17 ve ya 18 yaşında yeterli kalecilerle başlayabilirsiniz.
  • 1 sezon da yeterli kalecilik antremanı için,
  • 17 yaşında kaleciniz 5 haftada bir kademe atlar.

Kanat: Ortasahanızın, forvetleriniz ve göbek defansınızda ki adamınızın iyi mi olduğunu düşünüyorsunuz, o zaman kanatları güçlendirmenin tam zamanı gelmiş demektir.

  • 8 futbolcuya idman verebiliyorsunuz, 4'ü %100(ortasahanın kanatları) diğer 4'ü %50(defansta ki bekler) idman alır,
  • Bu da demek ki antreman almayan futbolcum olmasın diyorsanız, 3-5-2, 3-4-3 ve 4-4-2 taktikleri arasında dolaşırsınız, bence en mantıklısı 3-5-2 olur. Çünkü 3 iç ortasahayla oynayabileceğiniz ve maçlarda da başarılı olabileceğiniz taktik bu olur.
  • Yine alabileceğiniz en genç oyuncularla yola çıkmanız gerekiyor.
  • Bekleriniz %50 idman alacağından defans yeteneği kanat özelliğine göre daha yüksek olması gerekir.
  • Ayrıca beklerinizi ofansif oynatmıyacağınız sürece, defansı ve kanat özelliğinin olması yeterli,
  • Ortasada ki kanatlarınıza gelince, normal oynattığınızda kondisyon(%60), pas(%50), defans(%30) ve kanat(%80) özelliğinin olması gerekiyor. Kanat değeri sizde biraz düşük olabilir, antreman vererek o açığı kapatacaksınız.
  • Ofansif kanatta ise, defans yerine oyunkuruculuk, kanat özelliği %80'den %100'e çıkıyor ve biraz daha fazla pas gerekiyor,
  • Sonunda tam randıman ve iyi para kazanmak için 2 ve ya 3 sezon devam etmeniz gerekiyor,
  • 17 yaşında futbolcunuz 5 hafta gibi bir sürede kademe atlıyor.

Defans: Ne zaman ki zor gruptasınız rakipleriniz sizden üstün, güçlü bir defans bloğu ve yapacağınız kontra ataklarla maç kazanmanız içten bile değil, bide ortasahanızın rakibinizden kötü olması gerekiyor.

  • 10 futbolcuya idman verebiliyorsunuz,
  • Maçlarda 5'li defans anlayışıyla sahaya çıkmanız gerekiyor (3 stoper, 2 de bek).
  • 5-3-2, 5-4-1 ideal dizilişleriniz olacaktır.
  • Stoperlerinizi normal oynattığınızda, sadece defans yeteneğinin olması yeterli,
  • Beklerinizin nasıl olması gerektiğini ise, kanat antremanları içerisinde yer alıyor,
  • Burda da tüm defans oyuncularınız tam antreman alıyor.
  • Genç futbolcular her yerde olduğu gibi burda da önemli faktör,
  • En uzun soluklu kademe atlama da burda 17 yaşında ki futbolcunuz 8 haftada kademe atlıyor,
  • 3-4 sezon devam etmeniz gereken bir antreman programı,

Duran Toplar: Başka bir stratejik para kazanma şekli,

  • 50 futbolcu antreman alabiliyor,
  • Ama hafta da en fazla 22 futbolcu oynatabildiğinizden, diğerlerinin formunun düşmesi muhtemel,
  • Yatırım yapabilecek para biriktirdiğinizde bu işe soyunabilirsiniz,
  • Şuan ki Türkiye hattrick lideri bu idmanı veriyor ve deli paralar kazanıyor,
  • Sadece yaptığı alıp, antreman verip satmak. Hattrick'e ayıracak fazla zamanınızın olması gerekiyor,
  • 17 yaşında ki adamınız 2 haftada kademe atlıyor,

Oyunkuruculuk: En güzel yanı ortasaha değeriniz sürekli yükseliyor, dolayısıyla da maç kazanma şansınız :)

  • Burda da 10 futbolcunuz idman alabiliyor,
  • İki maçta oynatacağınız 3'er iç ortasaha ve 2'şer kanat olarak 10 futbolcu yapıyor. Kanat oyuncularınız %50 antreman alıyor.
  • İç ortasaha oyuncularınızda olmazsa olmazlar ise: %100 kondisyon, %100 oyunkuruculuk gerekiyor. İç ortasaha da normal oynatacaksanız %50 pas ve %50 defans gerekiyor. Ofansif oynatacaksanız defansa gerek yok, defansif oynatacaksanız da pasa gerek yok,
  • 17 yaşında ki adamınız 7 haftada kademe atlıyor,
  • 3-5-2 en ideal taktiğiniz olacaktır.
  • 3 sezon değiştirmeden devam etmek gerekir.

Kulüp Sayfam Nasıl Olmalı?

En verimli, ekonomik ve işlevsel şekilde kullanmak için, sırasıyla gitmek gerekirse;

Alytapı: Çokiyi'den yukarıya çıkmaz, haftalık 20bin vererek bu seviyede tutabilirsiniz,
Kaleci Antrenörü: Kalecilik idmanı vermiyorsanız 1 tane yeter, kaleci idmanı veriyorsanız 9'a kadar yolu var. Tabi bütçeniz el veriyorsa,
Yardımcı Antrenör: Kalecilik idmanı vermiyorsanız 9 tane olmasını zorlayın. Neden 9 derseniz, 1 tane de kaleci antrenörüyle birlikte 10 oluyor. Kaleci ve yardımcı antrenör sayınız 10'nun üzerine çıkarsa idman yakarsınız.
Spor Piskoloğu: Takım ruhunu dengede tutmaya ve az da olsa yükseltmeye yarar. 3'den fazla bulundurmaya gerek yok bence.
Basın Sözcüsü: 10'a kadar yolu var bunun da (ekonominize göre kaç tane alabilirseniz), Sponsorlardan gelen gelirlere etkisi büyük oluyor,
Ekonomist: 1milyon ve üzeri paranız varsa işe 1 tane almakla başlayabilirsiniz. Diğer türlü kendi paralarını bile kazandıramıyolar,
Fizyoterapist: Sakatlanma riskini azaltıyorlar, 2 ya da 3 tane yeterli,
Doktor: Sakat futbolcunuz olmadığı sürece bir işe yaramıyolar. En akıllıcası sakatlanan adama göre belirli sayıda almak ve iyileştikten sonra ekonomik güncellemeler olmadan kovmak,

Umarım işinize yarar :)

1/03/2006

Yeni Sezon Öncesi Kritik Bilgiler

Ve çarşamba günü kupa maçıyla birlikte yeni sezona başlıyoruz, herkezin şimdiden iyi bir sezon geçirmesi dileğiyle.

Sezona başlarken en önemli noktalara madde madde kısaca değinmek istiyorum;

  • Takım ruhu: Ne kadar yüksek tutabilirseniz ortasahanız o kadar yüksek çıkar, ortasaha bu oyunun kilitnoktası. Ortasahayı alıp rakibin defans bloğunun herhangi bölgesinden daha iyi bir atak değeri çıkarırsanız maçı herhangi bir aksilik olmazsa kazanmış sayabilirsiniz.
  • Formlar: Bir diğer önemli nokta formlar. Oyuncu formları her zaman çok önemli. Örneğin; Çokiyi golcünüz var ve maç öncesi formu zayıf ama diğer bir golcünüz kaliteli ve formu yeterli. Bu durumda kesinlikle ikinci yazdığım adamı oynatın.
  • Tecrübe: Bazı oyuncularınızın değerleri ve formları aynıdır ama yıldızları farklı çıkar. Çünkü tecrübe farkı vardır. Bunlarda genelde daha fazla maç yapan ve yaşı yüksek futbolculardır. Eğer idman vermediğiniz bölgenin oyuncusu ise maça göre tercih hakkınızı bu oyunculardan yana kullanabilirsiniz.
  • Sakin, normal ve ya sezonun maçı: Tamamiyle plan program işidir, takımınızın maçı nasıl oynaması gerektiği. Kolay maçlarda ya da kesin kaybedeceğiniz maçlarda mutlaka sakin oynayın ki takım ruhunuz yükselsin. Normal oynamanız gerektiren zamanlar ise kazanacağınızı düşündüğünüz maçlardır. Sezonun maçı ise en kritik olanıdır. Çünkü sezonun maçı oynadığınızda kazansanız, kaybetsenizde takım ruhunuz ve öz güveniniz yaklaşık iki kademe düşer. Buda bir sonraki maçınızı büyük ölçüde etkiler. Sezonun maçı oynamanız gereken maçı birkaç hafta öncesinden belirleyip öncesinden takım ruhunuzu yüksek tutabilirseniz, size büyük avantaj sağlıyacaktır. Sezonun maçını da tabiki mutlaka yenmeniz gereken ve değerlerinizin birbirinize yakın olan rakiplere karşı yapmanız gerekir.
  • Derbiler: Derbilerde deplasmanlar da olan dezavantajı yaşamazsınız. Normal şartlarda ne dezavantaj yaşıyoruz ki derseniz: evinizde yaptığınız maçlarda evsahibi olmanın avantajı çıkacak olan ortasaha değerinize %10 eklenmesidir. Deplasmanlar da bundan mahrum olursunuz ve rakibiniz bu hakkını kullanır.
  • Ekonomi: Yaşam kaynağınız. Para kazanabileceğiniz alanlar bildiğiniz üzere stat gelirleri, sponsorlar ve transferler. Stat gelirleri doğal olarak stadınızın büyüklüğü ile ilgili ama o stadı doldurmak ve stat gelirlerini karşılamak ise kolay değil. İyi giden bir dönemde taraftar topluluğunuzun 20 katı kadar seyirciyi türübüne çekebilirsiniz. Yani stadınızın büyüklüğünü bunu göze alarak ayarlamalısınız. Sponsorlara gelince ekonominizin el verdiğince çok basın sözcüsü bulundurmaya çalışın, en fazla da 10 basın sözcüsü alın. Son olarakta transerler; burda da en iyi parayı yetiştirdiğiniz genç futbolculardan kazanırsınız. Onun için de idman vereceğiniz futbolcular olabildiğince genç olsun ve en az iki sezon idman programınızı değiştirmeyin. Sonuçlarını gördükten sonra planlarınızı daha net belirliyebileceksiniz.
  • Transferlere ek olarak: Transfer yaparken oyuncuların değerlerine baktığınız kadar yaşına, formuna, karakterine (kart görmesi ve gelir gelmez takım ruhuna kötü etki etmemesi için), extra özelliklerine(kafa,hız vb), transfer geçmişine ve transfer kıyasına(fazla para vermemek için) önem göstermelisiniz.
Kısaca anlatmak istedim ama bunun sonu yok :) ama sürekli bunları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Olursa da sizin ileteceğiniz konular üzerine de yazılar çıkartabilrim.

Görüşmek Üzere...

1/02/2006

Hattrick Dünya Kupası


İsveç-İspanya final maçı dün akşam oynandı ve maç İsveç'in 3-1'lik galibiyeti ile son buldu. Hattrick Dünya Şampiyonu İsveç. Finale giden yolda bizimlede maç yaptılar.(1-0 kazanmışlardı)

İsveç hattrick dünyasında en çok kullanıcıları olan ülkelerin başında geliyor. Diğer ülkelerden birkaçı da İtalya, Almanya, İspanya.

Dünya futboluna baktığımızda tartışmasız en iyi ülke Brezilya, henüz hattrickte bu üstünlüklerini ortaya koyamadılar, uzun süre de gerçekleşmeyecek gibi.

Neyse esas konu İtalya, Almanya ve İspanya dünya futbolunda İsveç'ten daha iyi olmalarına rağmen,(Hattrickte kullanıcı sayıları arasında da İsveç'ten aşağı kalır yanlarıda yok)gel gelelim İsveç'i yenemiyolar.

İsveç'te gerçek hayatta hangi futbolcular var diye baktığımda aklıma Juventus'lu Zlatan, Arsenal'li Frederick Jungberg ve Barcelona'daki Henrik Larsson geliyor. Diğer 3 ülke ile içinse saymakla bitmez ve bu ülke liglerinde ki futbol kalitesinin yanında Avrupa'da aldığı başarılar da sayısız.

Hattrick dünyası öyle çok uzun geçmişede dayanmıyor ama sonuçta İsveç'liler çok başarılı.

İsveç sahada ki başarısına oranla masa başında daha iyi performans sergiliyor :)

İsveç-İspanya maçını kısaca yorumlamak gerekirse:
Maçtan önce İsveç'in takım ruhu: Yeryüzündeki cennet iken İspanya'nın hoşnuttu.
Kağıt üzerinde favori zaten İsveç'ti bide sezonun maçı yapınca İspanya'nın pek şansı kalmamıştı.

Sonuçta herhangi bir süpriz olmadı ilk yarıyı 2-0 önde kapatan İsveç, maçı 3-1 kazanarak şampiyonluğunu ilan etti.

Tebrikler her iki takımada.

Transferler


Bugün ilk olarak transfer edilen oyuncularla ilgili, hattrickte karşılaşmadığımız ama gerçek hayatta var olan ve hattrickte de tasarlanabileceğini düşündüğüm bikaç konuyu paylaşmak istiyorum.

Şuan ki gerçek hayatta transfer ettiğiniz bir futbolcuyla sözleşme imzalamak zorundasınız. Bu sözleşme taraflar arasında ki anlaşmaya göre düzenlenir(3,5,2+1 gibi). Yine bu sözleşmede o futbolcuya yıllık ne kadar para ödemeniz gerektiği de yazar.

Bizim hattrick'te aldığınız oyuncu siz satmak istemediğiniz sürece takımınızdan ayrılamaz. Yani her seferinde ömürlük imza atıyorlar :) Tüm gelecekleri takım sahiplerinin elinde. Yıllık maaş değişikliklerini de motor belirler ve bu böyle sürüp gider.

Biz istiyoruz ki daha gerçekçi olsun bu oyun, sınırları neyse onu zorluyalım.

Hatta gün gelsin klupler takımlarına başkan ya da antrenör seçecekleri zaman hattrick sertifikası mecbur olsun :)

Transfer edeceğin futbolcunun bonservisini ödedikten sonra anlaşma yapsın futbolcuyla.

Hattrick futbolcu sözleşme şartlarını yerine getirilmediği zaman futbolcusu serbest kalsın. Atıyorum sıfırdan satışa çıksın. Ne koyar adama :) ve futbolcuya en fazla maaşı veren takıma gitsin.

Günümüzde Frank Ribery (Ne zaman adını duysam, sözlükte yer almayan kelimeler aklıma geliyor GS yöneticileri ile ilgili), ve en son Okan Koç örneği var. Gerekirse bu olaylar sonrasında da taraftarlar klupten ayrılsın.

1/01/2006

Futbolcu mu robot mu?


Bugün gazete de okudum, İngiltere'de Chelsea'li Lampard uzun yıllar kırılamayacak bir rekora imza atmış. 13 Ekim 2001 de Chelsea-Leicester City maçında Premier Lig'e merhaba diyen Lampard, kesintisiz 164 lig maçı oynamış. Eski rekor 159 maçla Manchester City kalecisi David James'e aitmiş.

Lampard futbolcu mu yoksa robot mu? 90 dakika sahada basmadık yer bırakma, sert ve agresif ol, sonra ne kart gört, ne hastalan, ne de sakatlan!!!

Valla böyle adam bizim Hattrick'te bile yok.

Allah zeval vermesin bu adama, hatta her takıma nasip etsin böyle adamları.


Powered by Blogger