.

1/06/2006

Taktikler

Maçlar öncesinde hep düşünürüz sahaya nasıl bir 11'le çıksam, hangi düzende oynasam, nasıl bir taktik uygulasam gibi...

Şimdi elimden geldiğince kısa kısa bildiklerimi ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım,


  • 4-4-2: Oyununda dediği gibi diziliş tecrübesi her zaman çok iyidir. Ama gel gelelim maçın kırılma noktası ortasaha, top tutma oranı kimde daha yüksekse o daha fazla pozisyona girer. 4-4-2 ( 2 iç ortasahayla oynamanız demek), her zaman ortasahayı almanıza yetmeyebilir. Bu durumda ibre rakibe döner.
Peki ortasahayı almadan maç kazanamaz mıyım derseniz? Kazanırsınız, sizin defansınız rakibinizin ataklarından çok daha iyiyse, aynı zamanda ataklarınız rakibin defansından daha iyi ise kazanırsız.

Yani kontr atak taktiğini seçmeniz gerektiren maç anlamına gelir.


  • 3-4-3 ve 4-3-3: Golcülük idmanı verenler tercih etmelidir. 3-4-3'ün en mantıklı sahaya diziliş şekli; 2 bek, 1 stoper, 3 iç ortasaha, 1 kanat ve 3 forvet şeklindedir. Eğer defansım biraz daha güçlü çıksın, 1 kanattan yapacağım ataktan vazgeçerim diyorsanız 4-3-3'ü kullanırsınız. Bu taktikte de; 2 bek, 2 stoper, 3 iç ortasaha ve 3 forvet en ideal diziliş olur.
Sürekli 3 ortasahayla oynayacağınız için, ortadan atak ideal bir taktiğiniz olabilir.


  • 3-5-2: Orta saha ve ya kanat antremanı veriyorsanız en ideal taktiğiniz olacaktır. Her zaman dizilişiniz; 2 bek, 1 stoper, 3 iç ortasaha, 2 kanat ve 2 forvet olacaktır. Ortasaha antremanı veriyorsanız ortadan atak, kanat antremanı veriyorsanız kanattan atak oynayabilirsiniz.
Bu dizilişte ve her dizilişte pres taktiğini de uygulayabilirsiniz. Pres yapmanız için tek dikkat edeceğiniz nokta, oyuncularınızın mevkii özelliklerinin yanı sıra, biraz daha kondisyon ve defansa ihtiyacı vardır. Böylelikle rakibinizin pozisyon bulma şansını biraz olsun engellemiş olursunuz. Ancak sizin de pozisyon bulmanızıda etkiler.


  • 5-3-2 ve 5-4-1: Defans çalıştıran takımların vazgeçilmez diziliş tarzıdır. Defansları güçlü olacağından, baktılar ortasahayı alamayacaklar, özellikle ortasahayı rakibe bırakıp, etkili kontra ataklarla çok maç kazanırlar. Dizilişler ise genelde 5-3-2 için: 2 bek, 3 stoper, 3 ortasaha ve 2 forvet, 5-4-1 de; 2 bek, 3 stoper, 3 ortasaha, 1 kanat ve 1 forvet olaraktır.
Son olarak ta taktik olarak yaratıcı oynayı seçebiliyoruz. Burda da 11'de oynattığımız oyuncuların çoğunda ekstra özelliklerin (kafa, hız, güç, teknik gibi) olması gerekiyor. Buda bir seçenek olarak sunulmuş durumda.

Gördüğüm kadarıyla hepsinizi yazdık, çok fazla detaylara girmedim. Bu sefer çok uzun ve sıkıcı olabilirdi diye.

Sağlıcakla kalın.

3 Comments:

  • bitürlü 14. görevi nasıl yapacğımı bulamadım talimat var ama olmiyor bir yardım ederseniz sevinirim:) şöyle yaziyor:
    (Yeni bir maç talimatı vermeYeni bir maç talimatı vermenin tam zamanı. Önceki maçınızın analizini yaparak geliştirebileceğiniz bir şey var mı görmelisiniz. Belki ilk on birde yer alması gereken bir oyuncunuzu yedek bıraktınız. Ya da belki değişik pozisyonlarda denemek istediğiniz oyuncularınız var – kanatta oynattığınız o oyuncu aslında yıldız adayı forvetiniz olabilir mi?

    Değişik dizilimler denemek - eğer başlangıçta başarılı olmasalar bile – öğrenmenin, oyunun ilk evrelerini değerlendirmenin ve ileride başarılı olmanın en iyi yoludur!

    Lütfen unutmayın; bu görevi tamamlamak için, daha önceden 8. görev için kullanmış olduğunuz maçtan farklı bir maça talimat vermelisiniz.

    15. görevi tamamladığınız zaman diziliminizi, takım davranışınızı ve taktiğinizi değiştirebileceksiniz, ancak o zamana kadar dört defans, iki iç ortasaha, iki kanat ve iki forvetle mücadele vereceksiniz.)

    By Blogger mesutovski, at 11:35 ÖS  

  • slm ben bu hafta takımı4-5-1 oynatmayı düşünüyom ki kiritik bi maç benim için deplasmandayım:) takımıma ortadan atak vermeyi düşünüyorum antrenmanım oyunkuruculuk sizce doğrumu bu taktiyim bilgilendirirseniz sevinirim

    By Anonymous Adsız, at 9:14 ÖS  

  • ya bende bi hattirck tutkunuyum benim merak ettiğim mesela 4-4-2 ingiliz oyun sistemi peki 5-4-1 nerenin taktiği acaba kim cvp verecek ben bilmiyom :(

    By Anonymous Adsız, at 8:44 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home


Powered by Blogger