.

2/06/2006

HT- Türkiye'nin Güzide Modları

Yeni başlayan konuk yazar köşesi meyvelerini vermeye başladı.

Müsait bir anında yakaladığım Mod-Kerem, Modlar ve Modluk hakkında merak ettiğim tüm sorulara içtenlikle yanıt verdi.

Bu güzel söyleşi için, Kerem'e tekrar teşekkür ederim.

Öncelikle Mod olma fikrine nasıl karar verdin?

O sıralarda mod açığı vardı ve duyuru yapıldı. Ben de o ana kadar
gördüklerimle bu görevi eğlenerek yapabileceğimi düşündüm. Zaten
konferanslara büyük vaktimi ayırıp, millete yardımcı oluyordum. Yardım etmekte beni en mutlu eden şeylerden biri.

Mod'luğa giden yolda yapılması gerekenler neler?

Bunun belli bir reçetesi yok aslında. Tamam konferanslara girip, millete yardımcı olarak kendinizi gösterebilirsiniz ama biraz da şansınız olması ve yeni mod atayacak kişilerin gözüne çarpmanız gerekiyor. Ama ille de mod olacağım, hedefim budur diye de kasmamak gerekir. Dediğim gibi, kısmet biraz da...

Mod olabilmenin kriterleri neler?

Modu seçecek kişilerin sizin herkese eşit davranabileceğinize emin olmaları önemli. Onun dışında, konferanslara günlük belli bir zaman ayırabilecek durumda olmalısınız, hemen hemen herkese yardımcı olabilecek kadar oyun bilgisi ve tecrübesine sahip olmalısınız. Mesajlarınızda ölçüyü ayarlayabilmeli ve diğer kişilerin mesajlarına örnek olabilmelisiniz.
İngilizce de gerekiyor elbette. Bunun gibi şeyler. Ama tabii en önemlisi o sırada mod ihtiyacı olması lazım, yoksa bu özelliklere sahip olmanızın pek bir anlamı kalmıyor. :)

Mod olduktan sonra HT'ye bakış açın değişti mi? Neler?

Yönetim hakkında biraz daha bilgi sahibi olduğumu söyleyebilirim. Bütün bu kurulan sistemin dışarıdan görüldüğü kadar basit olmadğını fark ettim. Kullanıcılara karşı takınılan bazı tavırlar garip gelebilirdi ama artık hepsinin bir sebebi, açıklaması olduğunu görüyorum.

HT-Türkiye'de kaç tane Mod var?

Dört tane, benim dışımda mod-onurphaned, mod-gscorpio ve mod-polatsson

Görevleriniz neler? Ve bunları nasıl takip ediyorsunuz?

Temel görevimiz konferansların belli kurallar içerisinde kullanıldığından emin olmak, kurallara uyulmuyorsa kişileri uyararak bilinçlendirmek ve gerekirse daha ciddi yaptırımlarda bulunmak. Onun dışında ister konferansta olsun, ister özel mesajla kişilerin sorularını ve sıkıntılarını cevaplamak, çözmek.

Genelde hepimiz her şeyi birer kez okuyoruz ama az zamanımız olduğu zaman başkasının okuduğu başlıkları atlayabiliyoruz elbette.

Modlar bir konu hakkında karar verirken objektifliği nasıl sağlar?

Zaten genelde objektif olmak zor olmuyor, çünkü belli bir kuralı delip delmedikleri kolayca görülüyor. Ancak bazen kişiler tam kuralların sınırında dolaşıyor, o zamanlar da birbirimizin görüşlerini alarak bir karara varıyoruz. Genelde kişilere eşit yaklaşabiliyoruz ama mesela, atıyorum benim çok yakın bir arkadaşım yanlış birşey yapmışsa ve bu durum benim karar
almamı etkileyebilecekse, karar verme işini, o kişiye daha objektif yaklaşabilecek bir moda devredebiliyorum.

Modlar dışında görev alan, diğer oyun yöneticileri kimler?

GM'ler, CHPP'ler, CH'ler ve HT'ler var. HT'ler oyunun geliştirilmesinde sorumlular, CH'ler clubhouse'lardan, CHPP'ler yardımcı programların onaylanmasından ve GM'ler de oyunun belli bir düzen içinde yürütülmesinden, oyuncuların oyunu kurallarına göre oynamasını kontrol etmekten sorumlular. Tabi onun dışında, modlar gibi kullanıcılara yardımcı olma görevleri de var.

Yaşadığınız sıkıntılar var mı? Neler?

Kurallara uymamakta ısrar eden ve bizim objektif olduğumuza inanmayan kullanıcılar sorun yaratabiliyorlar ama genelde Türkiye konferanslarında böyle bir sorunumuz olmuyor. Konferans kontrolünü de rahatça yapabiliyoruz. Arada sırada birimizin ya da ikimizin gerçek hayatta meşguliyetleri olsa da, diğerleri onların açığını kapatabiliyor.

Mod ve kullanıcı arasında zaman zaman da olsa sorun yaşanıyor mu?

Elbette oluyor arada bir ama kullanıcı ortama alıştıkça bir sorun kalmıyor.

Genelde ne tür durumlarla karşılaşıyorsunuz?

Konferans kurallarımız diğer oyunlara göre biraz daha sıkı olduğu için yeni gelenlere garip gelebiliyor ama bir uyarıdan sonra ya da özel mesajdan bir iki mesajlaşmadan sonra anlaşmak zor olmuyor.

Bu tip durumlarda izlenen prosedür nedir?

İlk adımda konferans üzerinden bir uyarıyla geçiştirmeye çalişiyoruz. Hem diğer kullanıcılar da durumdan haberdar olmuş oluyor. Devam ederse de özel mesajla uyarı yolunu seçiyoruz. Ayrıca konferanstaki uygunsuz mesaj silinebiliyor.

Modları temsilen kullanıcılara söylemek istediklerin?

Olabildiğince objektif olmaya çalıştığımızdan emin olmalarını isterim. Ayrıca bizim de insan olduğumuzu unutmamaları iyi olur. Biz de hata yapabiliriz, o zaman atarsınız bir özel mesaj, konuşuruz anlaşmaya çalışırız.

Son olarak Mod-Kerem'in HT'de ki bundan sonraki hedefi?

Modluğumu elimden geldiğince iyi bir şekilde yerine getirmeye devam etmek istiyorum. Takım olarak da en yakın hedefimiz tabii ki III. lig. :)

Tekrar teşekkürler Kerem

Devam edecek...

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home


Powered by Blogger