.

3/02/2006

Kanat

Kanat antremanlarıyla alakalı önerilen geblo(ALTMIŞEVLER S.K.) kardeşimiz, bu yöndeki talebimize bizi kırmayarak, çok yararlı bir makale yazdı. Okul ve HT hayatında başarılar ve tekrar teşekkürler geblo.

Kanat antrenmanı, hattrick kullanıcılarının çok fazla itibar etmediği bir antrenman türü diyebilirim. Zira, antrenman istatistiklerine göz attığımızda hattrick kullanıcılarının %4'ü bu antrenman türüne itibar ediyor. Yaklaşık 900 bin hattrick üyesinin büyük çoğunluğunun bu antrenman türünü benimsemeyişinin en temel sebebi, takımınızda sadece 4 oyuncunuzun bu antrenmandan %100 yararlanabiliyor oluşu. Örneğin; 5-3-2 ya da 5-4-1 dizilimiyle takımını yöneten bir defans çalıştırısı 10, yine takımını 4-5-1 ya da 3-5-2 dizilimiyle sahaya çıkartan bir oyunkuruculuk çalıştırıcısı, haftada 6 oyuncusuna %100 antrenman verebiliyorken, bir kanat çalıştırıcısı için bu rakam sadece 4. Tabi, durum bu olunca, kanat çalıştırıcıları genelin içinde azınlık olmaya mahkum oluyorlar.

Burada aklımıza gelecek ilk soru şu oluyor: "Bu olumsuz duruma rağmen, insanlar, takımlarına neden kanat antrenmanı verirler? Ya da, bu işin cazip tarafı nedir?" Bu sorulara verebileceğimiz ilk cevap: Hattrickte kanat antrenmanı veren kullanıcı sayısının azlığı (%4) ve her takımın kanat oyuncusuna olan ihtiyacı, bu antrenman tipinden para kazanmanıza etki eden bir faktördür. İkincisi ise: Defans, oyunkuruculuk ya da golcülük antrenmanı alan oyunculara nazaran, kanat antrenmanı alan oyuncuların diğerlerine oranla daha hızlı gelişiyor olmaları. Örneğin, kaliteli bir antrenör ve 9 yardımcı antrenör eşliğinde 17 yaşındaki bir defans oyuncusu 7,5 haftada yetenek (skill) artışı gösterirken, kanat oyuncuları için bu rakam 5 haftaya tekabül ediyor. Bu rakam 18 yaş oyuncularda 5,5 hafta, 19 yaşındaki oyuncularda 6 hafta. Yani, ortalama bir hesapla, sezona kaliteli (solid) yetenekle başlayan bir kanat oyuncusu, 14 hafta süren lig maçları ve 2 haftalık sezon arasının toplamı olan 16 haftanın sonunda mükemmel (outstanding) (+1) kanat oyuncusu oluyorken, aynı yaştaki bir defans oyuncusu, sezonu üstün (formidable) (+1) olarak kapatıyor. Bu durumda, bir kanat oyuncusu, bir sezonda defanstaki yaştaşına tam olarak bir yetenek fark atıyor.

Kanat antrenmanın bir diğer cazip tarafı da, takımdaki beklerinizin de, bu antrenman türünden %50 yaralanıyor olmaları. Bekte oynatacağınız oyuncuların genç olmalarına dikkat ederseniz, örneğin; 19 yaşında bir beki takımınızda oynatırsanız, kanattaki yaştaşı 6 haftada bir yetenek artışı gösteriyorken, bekiniz 12 haftada bir yetenek artışıyla size gizliden para kazandırmaya devam edecektir. 4 tane bek oyuncunuzun uzun vadede ekonominize yapacağı katkıyı görmezden gelmemenizde faydalı olacaktır. Özellikle, V. VI. ve VII. liglerde yer alan, oyuna yeni başlamış kanat çalıştırıcılarına ısrarla tavsiyemdir. Bekleriniz genç ve en az yeterli (passable) kanat özelliğine sahip olurlarsa, uzun vadede iyi bir kazanç kapısı aralamışsınız demektir. Ayrıca, kanat ve bekteki oyuncularınızın dışında (kaleciniz hariç) diğer mevkilerinizdeki oyuncularınız da, forvet %30 ve diğerleri %10 antrenman türünden almaya devam edeceklerdir.


Hattrickte oyunculara yönelik iki kazanç kapısı vardır. Bunlar; skill trade ve day trade. Skill trade yani yetenek ticareti, yukarıda bahsedildiği şekliyle, kısa ya da uzun vadede oyunculara antrenman vererek, onların gelişimleri sağlamanın sonucu gelir elde etmek. Day trade ise, değerinden düşük fiyata oyuncu alarak, onu normal değerinden satmak ya da olabildiğince kısa bir vadede oyuncunun yetenek artışını sağlayarak elden çıkartmak. Örneğin, yetenek artışının sonuna gelmiş bir oyuncuyu tespit ederek, onu kadromuza dahil edip, ilk ya da ikinci haftada skill atlatıp elimizden çıkartabiliriz. Bunu yapabilmek için, oyuncunun son maçını kanat mevkiinde oynaması, maaşı ve de tsi puanına bakarak tespit edebiliriz. Bir kanat oyuncusu için, bu oyuncunun sadece kanat özelliğine bakarak, yeteneğine göre tsi puanlarının ortalaması da şudur: Kalite'nin başlangıcı 240 tsi , çok iyi 480 tsi, üstün 880 tsi'dir. Kanat özelliğinin yanına eklenecek her artı yetenek, oyuncunun tsi puanını şişirecektir.

Bir kanat oyuncusunu değerli kılan özellikleri, kanat özelliğinin yanı sıra, öncelikli olarak kondisyon ve pas özelliğini barındırmasıdır. En az vasat kondisyon ve pas özelliği olan bir kanat oyuncusu, sadece kanat özelliği olan bir oyuncuya nazaran daha fazla para edecektir. Eğer, daha fazla para kazanmak istiyorsanız, bu özelliklerin yanına bir de oyunkuruculuğu eklemenizde fayda vardır. Zira, hattrickte "ortayı alan maçı alır" görüşü yaygındır ve kullanıcıların çoğu, takımlarının ortasahasına katkıda bulunması için, oyunkuruculuk özelliği olan kanatları satın alıp "ortaya doğru" ekstrasıyla oynatırlar. Bunların yanında, özel yetenek de bir kanat oyuncusunun değerine değer katar. Oyuncunuzun hızlı olması, yağmurlu havada maç yapması haricinde takımınıza olumlu katkılarda bulunacaktır. Sıcak havalarda da yorgunluktan dilinin dışarı çıkmasını istemiyorsanız, oyuncunuzun tecrübe ve kondisyon eksiğini kapatmanızda fayda var. Eğer, oyuncunuz güçlü ise, yağmurlu havalarda yapacağı show'a hazır olun derim. Barcelonalı Messi'yi takımınızda görmek, size huzur ve güven verecektir sanırım.

Çift kanatla oynamak zorunda olan bir takım için en ideal dizilimler 4-5-1 ve 3-5-2 dir. Eğer, sizinle aynı güçte bir rakibe karşı 4-5-1 oynuyor da, çok çok iyi bir forvete sahip değilseniz, maçı kazanmanız zor olacaktır. Tek forvetle oynamanın açığını özel yetenekleri fazla (yan özellik olarak kafa, kestirilemez, teknik vb.) bir takımla ya da rakibinizin kalecisinden kat kat üstün bir duran topçunuzla kapatamıyorsanız, işiniz maç motorunun insafına kalmış demektir. 3-5-2 ise, bir kanat çalıştırıcısı için her zaman ideal bir dizilim olarak görünüyor. Zira, çift forvet, göbek atağa katkılarıyla hem ortasahınızı dengeleyecek hem de maçta bulacağınız pozisyon sayınızı fazlalaştıracaktır.

3-5-2 için birkaç atak kombinasyonundan söz edebiliriz. Örneğin, kanattak atak oynuyorsak (ki kanat çalıştırıcıları için en ideal ekstradır), bekleri de "ofansif" oynattığımız bir kombinasyonu deneyebiliriz. Bu kombinasyonun işe yaraması için, beklerimizin ciddi bir kanat yeteneği olmak zorundadır. Aksi halde, kanat atağına ciddi katkı yapamadıkları gibi, defansta verecekleri açıklarla çok fazla gol yememize sebep olabilirler. "Yok arkadaş, benim defansım sağlam olmalı ama kanat ataklarım da ciddi reytinglere ulaşmalı!.." diyenler için de, beklerin defansif oynatıldığı ama yeterli kanat özelliğine sahip forvetlerin "kanata doğru" oynatıldığı kombinasyonu önerebilirim. Ki, HT'lerin oyuna getirdikleri son yeniliklerle, forvetlerin kanat ataklara etkisi oldukça artırıldı. Bu iki kombinasyonun yanı sıra, hem beklerin ofansif, hem de forvetlerin kanata doğru oynatıldığı bir sistemle sahaya çıkmak, eğer iyi bir stoper ve oyunkuruculara sahipseniz, sizi yenilmez kılabilir. Çünkü, böylesi bir durumda hem göbek defans ve göbek atak değerleriniz düşük çıkmayacaktır, hem de ortadan atak oynadığı için kanatları önemsemeyen büyük bir kullanıcı kitlesine karşın, kanat ataklarınız muazzam reytinglere ulaşacaktır. Özellikle, özel yeteneği kestirilemez ve kafa olan forvetlerinizi harekete geçirmek istiyorsanız, pası en az yeterli olan kanat oyuncularınızla bu kombinasyonu demenizde fayda var. Maç içerisinde en umutsuz olduğunuz anda, bir rövaşata ya da kafa golüyle havaya sıçrayıp, sevinç çığlıkları atmanız içten bile değil. Son olarak, fazla kullanmadığım fakat yeri geldiğinde işinize yarayacak bir kombinasyon daha var ki, ortasahası güçlü rakiplerinize karşı oyunkuruculuk yeteneğine sahip kanat oyuncularınızı "ortaya doğru" ekstrasıyla oynatmanız, kanat atak reytinglerinizin düşmesine rağmen ortasahanızı daha diri tutacaktır.

Kros Pas (Kanat) Antrenmanı haricinde bir de Kanat Atakları isimli bir antrenman türü var. Bu antrenman türü, kanat oyuncularınızın yanında forvet oyuncularınız da %100 antrenman almasını sağlıyor. Yani, iki kanat ve üç forvet oyuncunuz bu antrenmanı alabiliyor. Bu durumda, haftada 10 oyuncunuza %100 antrenman veriyorsunuz fakat, 17 yaşındaki bir kanat oyuncunuz Kros Pas (Kanat) Antrenmanıyla 5 haftada yetenek artışı gösterirken, Kanat Atakları antrenmanı alan aynı yaştaki oyuncunuz daha fazla sürede (ortalama 7-7,5 hafta) yetenek artışı gösteriyor. Kanat Atakları antrenmanı konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Bu yüzden, bu konuyu takımına Kanat Atakları Antrenmanı veren bir arkadaşımıza bırakmakta ve onun bilgilerinden istifade etmekte fayda var.

U-20 ve A Milli Takımlarımıza tanrısal kanat oyuncuları yetiştirmeniz dileğiyle...

geblo

ALTMIŞEVLER S.K.

Yorumlarınız ya da yazıyla ilgili düşünceleriniz için, yorum kısmını kullanabilirsiniz.

1 Comments:

  • "...diğer mevkilerinizdeki oyuncularınız da, forvet %30 ve diğerleri %10 antrenman türünden almaya devam edeceklerdir..."

    Bu ne demektir biraç detaya girer misiniz ? Nedir bu ? hangi antremanlarda olur ? Antrenman almayanlar bile, farkli yuzdelerde darklı antrenmanlar mı alir deniliyor ?

    By Anonymous Adsız, at 6:52 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home


Powered by Blogger