.

3/09/2006

Golcülük

Bactery bu yazısıyla birlikte, golcülük antremanı verenlerin %'sini arttıracak gibi! Teşekkürler Bactery.

Forvet antrenmanı HT’de çalıştırabileceğiniz 13 antrenmandan birisi.Bana göre de en güzeli en zevklisi.Futbolu açık oynamaktan hoşlananlar oyunu kitlemeye çalışmayıp aksine iyice açarak bol gollü maçlar izlemek isteyen arkadaşlar için birebir ;)) Ama buradaki “bol bol gol” sadece sizin attığınız golleri göstermiyor.Açık oynadığınızda gol atma şansınız ne kadar yüksekse yeme riskiniz de o denli yüksek.

İstatistiklere bakacak olursak Forvet antrenmanı kullanıcıların %16’sı tarafından seçilmiş.Türkiye’de ise bu oran %13.Yani hala %3 boş bir kontenjanımız var.Yerler dolmadan Forvete başlayın derim :)

Şaka bir yana biraz da forvet antrenmanının inceliklerinden bahsedelim.Her antrenmanda olduğu gibi bunda da çalışmaya başlarken en az yeterli (tercihen kaliteli) bir koçunuz olması lazım.Oyuncuların gelişim süreleri ve buna bağlantılı olarak yapacağınız kar açısınından koçun yeteneği çok önemli.Koçumuzu temin ettikten sonra tercihen 17-18 en fazla 19 yaş 6 adet forvet oyuncusu alınır(17 yaş bir forvet, kaliteli antrenör ve 8-9 yardımcıyla %100 antrenman yoğunluğuyla 6-7 haftada bir seviye atlar,bundan sonraki her yaş için yaklaşık bir hafta geç artması beklenir).19-20 yaştan sonrasına antrenman vermek ilk başlarda pek mantıklı karşılanmaz.Çünkü yeni başlayan kullanıcıların amaçları min sürede max kar yapmaktır.Yaşlı oyuncular da geç skill atlayacaklarından para kazanma süreniz uzayacaktır.Tabi koçumuzu aldıktan sonra yanına da yardımcı almayı unutmayalım.Benim seçimim 8 yardımcı antrenör, 2 kaleci antrenörü…

Eeeh size 6 oyuncu alın dedim de neye göre dedim bunu.Nasıl olcak bu oyuncular ondan hiç bahsetmedim.Biraz da ondan bahsedelim de aklınızda soru işaretleri kalmasın.Bir forvet için en önemli özellik herkesin bildiği gibi “golcülük”tür.Ancak sadece golcülükle de bu iş olmaz.Oyuncudan oynarken max verimi(ratingi) almak, satarken de daha fazla para kazanmak için yan skilerin de olması şarttır.Peki nedir bu forvet için gerekli olan yan skiller?Forvet için ilk sırada gelen yan skill “pas”tır. Pas yeteneği her ne kadar oyuncunun yıldızını abartılı şekilde etkilemiyorsa da atak ratingleri üstündeki katkısı büyüktür. İkinci önemli yan özelliğimiz ise “kanat”…HT’de geçen sezon yapılan değişikliklerden birisi olan “kanada doğru forvet(FTW)” sayesinde artık forvetler için kanat yeteneği de önemli hale geldi.Tabii ki zaruri bir özellik değil bu.Ancak bir forveti kanada doğru oynatıp ondan max verimi almak için kanat yeteneği şart.Kanatta ofansif oynayan iyi bir kanadın önüne bir de kanat yeteneği bulunan forvet koyduğunuz zaman kanat atak ratingleriniz bir anda fırlayacaktır.Ve yine yapılan son değişikliklerden dolayı kanat atakların iyice önemli hala gelmesinden dolayı bu önemli bir özelliktir.

Bu antrenmanı verirken sahaya çıkabileceğimiz iki değişik dizilimimiz var.Birisi biz forvetçilerin en çok kullandığı (hatta bazı ortasahacılar ve kanatçılar da dahil) 3-4-3, diğeri ise daha çok kontra atak severlerin kullandığı 4-3-3 dizilimi.Şimdi bu iki dizilimi inceleyelim.

3-4-3: Bu dizilim benim en sevdiğim dizilim şekli.3 defansı tercihen 2 defansif bek ve 1 normal stoper (tabii ki bu rakibe göre değişecektir, mesela ortadan atak oynayan ve kanat atağı hiç olmayan birine karşı 3 stoper oynamak daha mantıklı olacaktır) olarak yerleştirdikten sonra şimdi gelelim orta sahaya.Eğer 3 orta sahanız rakibinizden daha iyi seviyedelerse yani orta sahayı alabilirseniz, kafanıza göre herhangi bir kanada koyacağınız ofansif bir kanatla da atak ratingleriniz yükseltip gol şansınızı iyice artırabilirsiniz.Rakbiniz bir hafta boyunca sizin geleceğiniz kanadı doğru tahmin etmeye çalışıp kuduracaktır :) Ama tabi her şey bu kadar kolay olmayabilir.Mesela 3 orta saha ortayı almanıza yetmeyebilir.Bu durumda da 4 orta saha oynatamayacağınıza göre 4.bir orta saha oyuncusunu kanada koyup “ortaya doğru talimatı” verirseniz orta saha ratinginiz biraz daha artar.Kanat oynatmadığınız için de orta atak ratinginizi arttırmak için bu durumda “Ortadan Atak” türü seçilebilir.

4-3-3: Bu dizilim yukarıda da belirttiğim gibi kontra için kullanılabilir.Orta sahayı rakibe kesin verecekseniz 4 tane sağlam defansın önüne ister 1 orta 2 kanat, ister 2 orta 1 kanat koyarak bu taktiği uygulayabilirsiniz.

Forvet için benim beğendiğim özel yetenekeri de söyleyeyim.Aldığınız forvet hızlı veya kafacıysa daha çok ekmek yersiniz bu topçudan :)

6 oyuncu çalıştırabileceğimiz için seçebileceğimiz taktikler bu kadar.Sakın ha çok adam çalıştırcam diyerek forvete 4 adam falan koymayın.İdmanınızı yakarsınız.Yazık olur…

Söyleyeceklerim bu kadar.Forvet çalıştıracak arkadaşlara bol şanslar.Bol gollü maçlar ;))

Oyunkuruculuk

GS-Jimbom(Jimbom)'a bu yazının yayınlanmasında ki emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim.

Şu anda %28 oranı ile oyunda en çok verilen antremandır oyunkuruculuk antremanı. Neden büyük çoğunluğun bu antremanı seçtiğini sorgulayacak olursak, cevabı muhtemelen ortasahanın oyundaki en önemli bölge olarak kabul edilebilecek olmasıdır diyebiliriz (Rakip kontra atak oynamadığı sürece elbette).

Bir maçı kazanmak için ilk gereksinim ortasaha olarak kabul edilir. Topun ne kadar sahibi olursanız, o kadar çok atak yapma ihtimaliniz artar ve rakibinizin de atak yapma ihtimali o denli azalır; çünkü ataklar ortasaha üstünlüğüne göre dağıtılır (Tekrar bir istisna, burada özel olay olan golleri karıştırmamak gerekiyor, örneğin oyuncunun tecrübe+duran top+golcülük özelliklerinin bir araya gelmesiyle "uzaktan gol" atılabilir, veya kafa oyuncu örneğindeki gibi oyuncu özelliğine bağlı olarak da özel olaydan gol gelebilir) 17 yaşındaki bir ortasaha; kaliteli antrenör ve yeterli sayıdaki yardımcı antrenörle ("Yeterli sayı" tercihi kişiden kişiye değişiyor, fakat bende 8 tane yardımcı antrenör olduğunu söyleyebilirim) kabaca 7 haftada yetenek atlar. Her fazladan yaş için bir hafta eklenir.

Ortasaha bu denli önemli olduğu için bazı takımlar ortasahayı alma uğruna kanatlarını ortaya doğru oynatabilir ve hücumdan kaybederler. Ortasaha seviyesini arttırmak için oyunkuruculuğu olan stoperler ofansif oynatılabilir, hatta forvetler defansif oynatılabilir (Bu oldukça çaresiz kalındığında yapılır genelde, pek tavsiye edilmez). Yine de ortasaha için çok daha önemli bir etken var: Takım ruhu! Ortasahalarınız ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, takım ruhunuz soğuk savaş gibiyse ortasahadan umudunuzu kesebilirsiniz.

Bir örnek oluşturması açısından Hattrick Forever'ın kendi takımım için değişik takım ruhu seviyelerinde öngürdüğü değerlere bir bakalım isterseniz.. (Kadroda hiçbir değişiklik yapılmadı, maçlar daima içeride ve takım davranışı normal kabul ediliyor)

Soğuk Savaş Gibi --> Berbat (yüksek)

Öldürücü --> Kötü (düşük)

Rahatsız --> Zayıf (yüksek)

Kaynaşık --> Vasat (çok düşük)

Biraz atlayalım ve yüksek takım ruhu seviyelerine bakalım...

Coşkulu --> Kaliteli (çok yüksek)

Bulutların Üzerinde --> Çok İyi (düşük)

Yeryüzündeki Cennet --> Üstün (çok düşük)


Aradaki fark inanılmaz, değil mi? Takım ruhu ortasaha değeriniz için gerçekten çok önemlidir. Takım ruhunu arttırmak için maçlara sakin çıkmalısınız. (sakin çıkarsanız ortasaha değeriniz normalden düşük çıkar, ama ilerideki maçlara yatırım yapmış olunur) Ayrıca liderliği yüksek olan antrenörler takım ruhunu son derece olumlu etkiler. Sezonun maçı çıkarsanız ortasaha değeriniz normalden yüksek çıkar fakat takım ruhu seviyeniz yarıya düşer.

Ortasaha oyuncularının mutlaka ama mutlaka kondisyonu olmalıdır. Kondisyonu olmayan ortasahalar ikinci yarıda "yorulur" ve takımın topa sahip olma oranı azalır. Kondisyon ortasaha değerini de etkiler. Ortasaha için pas ve/veya defans, bazen de kanat gerekli olabilir ama şart olmayan yan özelliklerdir. Genellikle yeni başlayan arkadaşlar, pas yeteneğinin ortasahaya katkı yaptığını düşünürler ama bu yanlıştır. Pas özelliği atak değerini etkiler, defans ise doğal olarak defans değerini. Ortasahaya ayrıca bir katkıları yoktur. Ortasahayı kanada doğru oynatmayı düşünüyorsanız kanat özelliği de gereklidir ama bunun haricinde gereksizdir. Pası olan ortasahalarınızı ofansif, defansı olanları da defansif oynatırsanız onlardan daha çok yararlanabilirsiniz.

Oyunkuruculuk antremanı verirken, en fazla 6 ortasahaya antreman verebilirsiniz. (üçü lig, üçü de kupa/hazırlık maçında olmak üzere). Aynı zamanda kanat oyuncularınız %50 oyunkuruculuk antremanı alırlar, yani ortasahaların yanısıra kanatlar da oyunkuruculuk antremanından faydalanabilirler. Oyunkuruculuk verenler çoğunlukla 3-5-2 oynatır, ama tek kanatlı 3-4-3 veya 4-4-2 de oynatabilir, veya 4-5-1 gibi defansif bir taktik kullanabilirsiniz, oyuncularınıza gereken antremanı da bu arada vermiş olursunuz.

Umarım bir şekilde yardımcı olabilmişimdir. Herkese iyi oyunlar.

3/02/2006

Kanat

Kanat antremanlarıyla alakalı önerilen geblo(ALTMIŞEVLER S.K.) kardeşimiz, bu yöndeki talebimize bizi kırmayarak, çok yararlı bir makale yazdı. Okul ve HT hayatında başarılar ve tekrar teşekkürler geblo.

Kanat antrenmanı, hattrick kullanıcılarının çok fazla itibar etmediği bir antrenman türü diyebilirim. Zira, antrenman istatistiklerine göz attığımızda hattrick kullanıcılarının %4'ü bu antrenman türüne itibar ediyor. Yaklaşık 900 bin hattrick üyesinin büyük çoğunluğunun bu antrenman türünü benimsemeyişinin en temel sebebi, takımınızda sadece 4 oyuncunuzun bu antrenmandan %100 yararlanabiliyor oluşu. Örneğin; 5-3-2 ya da 5-4-1 dizilimiyle takımını yöneten bir defans çalıştırısı 10, yine takımını 4-5-1 ya da 3-5-2 dizilimiyle sahaya çıkartan bir oyunkuruculuk çalıştırıcısı, haftada 6 oyuncusuna %100 antrenman verebiliyorken, bir kanat çalıştırıcısı için bu rakam sadece 4. Tabi, durum bu olunca, kanat çalıştırıcıları genelin içinde azınlık olmaya mahkum oluyorlar.

Burada aklımıza gelecek ilk soru şu oluyor: "Bu olumsuz duruma rağmen, insanlar, takımlarına neden kanat antrenmanı verirler? Ya da, bu işin cazip tarafı nedir?" Bu sorulara verebileceğimiz ilk cevap: Hattrickte kanat antrenmanı veren kullanıcı sayısının azlığı (%4) ve her takımın kanat oyuncusuna olan ihtiyacı, bu antrenman tipinden para kazanmanıza etki eden bir faktördür. İkincisi ise: Defans, oyunkuruculuk ya da golcülük antrenmanı alan oyunculara nazaran, kanat antrenmanı alan oyuncuların diğerlerine oranla daha hızlı gelişiyor olmaları. Örneğin, kaliteli bir antrenör ve 9 yardımcı antrenör eşliğinde 17 yaşındaki bir defans oyuncusu 7,5 haftada yetenek (skill) artışı gösterirken, kanat oyuncuları için bu rakam 5 haftaya tekabül ediyor. Bu rakam 18 yaş oyuncularda 5,5 hafta, 19 yaşındaki oyuncularda 6 hafta. Yani, ortalama bir hesapla, sezona kaliteli (solid) yetenekle başlayan bir kanat oyuncusu, 14 hafta süren lig maçları ve 2 haftalık sezon arasının toplamı olan 16 haftanın sonunda mükemmel (outstanding) (+1) kanat oyuncusu oluyorken, aynı yaştaki bir defans oyuncusu, sezonu üstün (formidable) (+1) olarak kapatıyor. Bu durumda, bir kanat oyuncusu, bir sezonda defanstaki yaştaşına tam olarak bir yetenek fark atıyor.

Kanat antrenmanın bir diğer cazip tarafı da, takımdaki beklerinizin de, bu antrenman türünden %50 yaralanıyor olmaları. Bekte oynatacağınız oyuncuların genç olmalarına dikkat ederseniz, örneğin; 19 yaşında bir beki takımınızda oynatırsanız, kanattaki yaştaşı 6 haftada bir yetenek artışı gösteriyorken, bekiniz 12 haftada bir yetenek artışıyla size gizliden para kazandırmaya devam edecektir. 4 tane bek oyuncunuzun uzun vadede ekonominize yapacağı katkıyı görmezden gelmemenizde faydalı olacaktır. Özellikle, V. VI. ve VII. liglerde yer alan, oyuna yeni başlamış kanat çalıştırıcılarına ısrarla tavsiyemdir. Bekleriniz genç ve en az yeterli (passable) kanat özelliğine sahip olurlarsa, uzun vadede iyi bir kazanç kapısı aralamışsınız demektir. Ayrıca, kanat ve bekteki oyuncularınızın dışında (kaleciniz hariç) diğer mevkilerinizdeki oyuncularınız da, forvet %30 ve diğerleri %10 antrenman türünden almaya devam edeceklerdir.


Hattrickte oyunculara yönelik iki kazanç kapısı vardır. Bunlar; skill trade ve day trade. Skill trade yani yetenek ticareti, yukarıda bahsedildiği şekliyle, kısa ya da uzun vadede oyunculara antrenman vererek, onların gelişimleri sağlamanın sonucu gelir elde etmek. Day trade ise, değerinden düşük fiyata oyuncu alarak, onu normal değerinden satmak ya da olabildiğince kısa bir vadede oyuncunun yetenek artışını sağlayarak elden çıkartmak. Örneğin, yetenek artışının sonuna gelmiş bir oyuncuyu tespit ederek, onu kadromuza dahil edip, ilk ya da ikinci haftada skill atlatıp elimizden çıkartabiliriz. Bunu yapabilmek için, oyuncunun son maçını kanat mevkiinde oynaması, maaşı ve de tsi puanına bakarak tespit edebiliriz. Bir kanat oyuncusu için, bu oyuncunun sadece kanat özelliğine bakarak, yeteneğine göre tsi puanlarının ortalaması da şudur: Kalite'nin başlangıcı 240 tsi , çok iyi 480 tsi, üstün 880 tsi'dir. Kanat özelliğinin yanına eklenecek her artı yetenek, oyuncunun tsi puanını şişirecektir.

Bir kanat oyuncusunu değerli kılan özellikleri, kanat özelliğinin yanı sıra, öncelikli olarak kondisyon ve pas özelliğini barındırmasıdır. En az vasat kondisyon ve pas özelliği olan bir kanat oyuncusu, sadece kanat özelliği olan bir oyuncuya nazaran daha fazla para edecektir. Eğer, daha fazla para kazanmak istiyorsanız, bu özelliklerin yanına bir de oyunkuruculuğu eklemenizde fayda vardır. Zira, hattrickte "ortayı alan maçı alır" görüşü yaygındır ve kullanıcıların çoğu, takımlarının ortasahasına katkıda bulunması için, oyunkuruculuk özelliği olan kanatları satın alıp "ortaya doğru" ekstrasıyla oynatırlar. Bunların yanında, özel yetenek de bir kanat oyuncusunun değerine değer katar. Oyuncunuzun hızlı olması, yağmurlu havada maç yapması haricinde takımınıza olumlu katkılarda bulunacaktır. Sıcak havalarda da yorgunluktan dilinin dışarı çıkmasını istemiyorsanız, oyuncunuzun tecrübe ve kondisyon eksiğini kapatmanızda fayda var. Eğer, oyuncunuz güçlü ise, yağmurlu havalarda yapacağı show'a hazır olun derim. Barcelonalı Messi'yi takımınızda görmek, size huzur ve güven verecektir sanırım.

Çift kanatla oynamak zorunda olan bir takım için en ideal dizilimler 4-5-1 ve 3-5-2 dir. Eğer, sizinle aynı güçte bir rakibe karşı 4-5-1 oynuyor da, çok çok iyi bir forvete sahip değilseniz, maçı kazanmanız zor olacaktır. Tek forvetle oynamanın açığını özel yetenekleri fazla (yan özellik olarak kafa, kestirilemez, teknik vb.) bir takımla ya da rakibinizin kalecisinden kat kat üstün bir duran topçunuzla kapatamıyorsanız, işiniz maç motorunun insafına kalmış demektir. 3-5-2 ise, bir kanat çalıştırıcısı için her zaman ideal bir dizilim olarak görünüyor. Zira, çift forvet, göbek atağa katkılarıyla hem ortasahınızı dengeleyecek hem de maçta bulacağınız pozisyon sayınızı fazlalaştıracaktır.

3-5-2 için birkaç atak kombinasyonundan söz edebiliriz. Örneğin, kanattak atak oynuyorsak (ki kanat çalıştırıcıları için en ideal ekstradır), bekleri de "ofansif" oynattığımız bir kombinasyonu deneyebiliriz. Bu kombinasyonun işe yaraması için, beklerimizin ciddi bir kanat yeteneği olmak zorundadır. Aksi halde, kanat atağına ciddi katkı yapamadıkları gibi, defansta verecekleri açıklarla çok fazla gol yememize sebep olabilirler. "Yok arkadaş, benim defansım sağlam olmalı ama kanat ataklarım da ciddi reytinglere ulaşmalı!.." diyenler için de, beklerin defansif oynatıldığı ama yeterli kanat özelliğine sahip forvetlerin "kanata doğru" oynatıldığı kombinasyonu önerebilirim. Ki, HT'lerin oyuna getirdikleri son yeniliklerle, forvetlerin kanat ataklara etkisi oldukça artırıldı. Bu iki kombinasyonun yanı sıra, hem beklerin ofansif, hem de forvetlerin kanata doğru oynatıldığı bir sistemle sahaya çıkmak, eğer iyi bir stoper ve oyunkuruculara sahipseniz, sizi yenilmez kılabilir. Çünkü, böylesi bir durumda hem göbek defans ve göbek atak değerleriniz düşük çıkmayacaktır, hem de ortadan atak oynadığı için kanatları önemsemeyen büyük bir kullanıcı kitlesine karşın, kanat ataklarınız muazzam reytinglere ulaşacaktır. Özellikle, özel yeteneği kestirilemez ve kafa olan forvetlerinizi harekete geçirmek istiyorsanız, pası en az yeterli olan kanat oyuncularınızla bu kombinasyonu demenizde fayda var. Maç içerisinde en umutsuz olduğunuz anda, bir rövaşata ya da kafa golüyle havaya sıçrayıp, sevinç çığlıkları atmanız içten bile değil. Son olarak, fazla kullanmadığım fakat yeri geldiğinde işinize yarayacak bir kombinasyon daha var ki, ortasahası güçlü rakiplerinize karşı oyunkuruculuk yeteneğine sahip kanat oyuncularınızı "ortaya doğru" ekstrasıyla oynatmanız, kanat atak reytinglerinizin düşmesine rağmen ortasahanızı daha diri tutacaktır.

Kros Pas (Kanat) Antrenmanı haricinde bir de Kanat Atakları isimli bir antrenman türü var. Bu antrenman türü, kanat oyuncularınızın yanında forvet oyuncularınız da %100 antrenman almasını sağlıyor. Yani, iki kanat ve üç forvet oyuncunuz bu antrenmanı alabiliyor. Bu durumda, haftada 10 oyuncunuza %100 antrenman veriyorsunuz fakat, 17 yaşındaki bir kanat oyuncunuz Kros Pas (Kanat) Antrenmanıyla 5 haftada yetenek artışı gösterirken, Kanat Atakları antrenmanı alan aynı yaştaki oyuncunuz daha fazla sürede (ortalama 7-7,5 hafta) yetenek artışı gösteriyor. Kanat Atakları antrenmanı konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Bu yüzden, bu konuyu takımına Kanat Atakları Antrenmanı veren bir arkadaşımıza bırakmakta ve onun bilgilerinden istifade etmekte fayda var.

U-20 ve A Milli Takımlarımıza tanrısal kanat oyuncuları yetiştirmeniz dileğiyle...

geblo

ALTMIŞEVLER S.K.

Yorumlarınız ya da yazıyla ilgili düşünceleriniz için, yorum kısmını kullanabilirsiniz.

3/01/2006

Defans

Öncelikle bu yazıyı yazan ve desteğini esirgemeyen, milli takımımızın koçu u-f-u-k'a çok teşekkür ederim.

Defans antremanina Hattrick’e başladiğim ilk sezonla birlikte, yaklaşık 13 sezondur devam ediyorum. Bu 12-13 sezon da, yani ortalama 200 hafta da sadece 1 hafta başka antreman verdim, bu da hatırladığım kadarıyla ilk başlarda genel antremanıydı. 

Defans antremanı deyince coğu kişinin aklına defansa yatkın bir taktik ve 5-3-2 geliyor. Tabi ki defans antremanını verirken sadece ve sadece ekonominizi düşünüyorsanız en mantıklısı haftanın her 2 maçında da 5 li bir defans düzeniyle sahaya çıkmak, 5-3-2 veya 5-4-1 ama lig maçlarınızda başarı istiyorsanız bence 4-4-2 veya 4-3-3 taktiği çok daha mantıklı olur. Bir de 4-4-2 veya 4-3-3 taktiği ile daha başarılı sonuçlar alırsanız taraftar gelirleriniz yükselir ve maçlarınıza daha çok seyirci gelir, yani 5 inci defansta kaybettiğiniz parayı bu şekilde rahatça çıkarabilirsiniz.

Hafta sonu 4-4-2, hafta içi antreman/kupa maçınızda 5-3-2 oynarsanız haftada 9 oyuncuya antreman vermiş oluyorsunuz, aynı anda hafta sonu 4-4-2 taktiği ile liginiz de daha başarılı sonuçlar alma şansınız var. 4-4-2 taktiğinde de en doğrusu bence 3 iç orta saha 1 ofansiv kanat, bu olmazsa 4-3-3 taktiği de 3 ic ortasaha ve 3 baya iyi forvetle (çok güzel bir taktik), hem atağınız iyi çıkıyor, hem orta sahanız, hem de defansınız. 3 iyi orta saha oyuncusuyla, orta sahayı en azından kendi sahanizda ki maçlarda kazanma şansınız yüksek, defansınız zaten antreman alan 4 defansla süper ve atağınız 3 baya iyi forvetle güçlü çıkacaktır.

Defans antremanını kaliteli ve yanında 9 yardımcı antrenör ile veriyorsanız, aşagı yukarı 17 yaşında 1 oyuncu 7,5 haftada yetenek atlar. 18 yaşında bir oyuncu 8 haftada, 19 yaşında bir oyuncu ise yaklaşık 8,5 hafta tutar. Gördüğünüz gibi yaş başı yaklaşık 0,5 hafta fark ediyor. Yani 21 yaşında bir oyuncu yaklaşık 9,5-10 hafta tutacaktır.

Coğu kişi sezon araları 1-2 hafta defans antremanını bırakıp kondisyon, duran top veya genel antremanı veriyor ama bence bu gereksiz. Sezon ortasında ki maçlarda da 5-3-2 taktiğine devam ederseniz en azından 5 oyuncuya antreman vermiş olursunuz buda aslında o kadar az değil. Uzun vadeli başarı için antremanınız da aksaklık yaşamazsanız en iyi başarıyı elde edersiniz. İşte; birsey olmaz 1 hafta şu antremanı bir başka hafta ise şunu vereyim derseniz uzun vadede takımınızın başarılı olması çok zor.

Ben mesela her hafta yaklaşık 11-12 defansa antreman veriyorum, yani oynatabildiğim 9-10 defans dışında 1-2 oynamış defans alarak skill trade yapmaya calışıyorum, yani yüksek görebildiğim oynamış defansları transfer edip bedava antreman almalarını sağlıyorum ve bazen bu oyuncular ilk haftalarında yetenek atlıyorlar. Yüksek yada alçak oyuncu görme konusu tabiki tecrübe istiyor. Bunu 1-2 günde öğrenme veya burda birkaç satırda anlatmak aslında mümkün değil. Mesela kaliteli bir defans alacaksanız, benim görüşüme göre onun yüksek olmasını istiyorsanız maaş olarak 780’nin altında maaşı olan defanslara pek bakmayın, kaliteli bir defans yeterli formda 3 yıldız çıkardıysa en azından 3-4 hafta içinde yetenek atlayacaktır. Ama sadece yıldızına da bakmayın, TSI’sine ve oyucunun öbür yeteneklerinin durumuna da bakın, başka çok yüksek yetenekleri varsa alırken dikkatli olun ve belki bazen almayın. TSI olarak hiç yan gücü, yani başka yetenekleri yüksek değilse icabinda 500 TSI li bir kaliteli defans da çok iyiye yakın olabilir. Ama oyuncu alırken hele hele skill trade düşünüyorsanız TSI’si en azindan 1400-1500 olan oyunculara bakın. Bunun altında TSI’lerde olunca insanlar çok iyi olsa da bu oyuncu için çok bi para ödemiyor ve siz çok büyük kazanç yapamıyorsunuz.

Defansa antremanı veren kişiler, antrenör alırken bence ya normal antrenör ya da ofansiv antrenör ayarlamalı. Zaten defans antrenöru olarak baya iyi defanslarınız olacağı için, ofansiv antrenörle ataklarınızı baya güçlendireceklerdir, mesela defansiv antrenör aldıkları halde, atakları o kadar alçak çıkacaktır ki defansları iyi olsada gol şansı yaratmakta veya gelen gol şanslarını değerlendirmekte zorluk çekeceklerdir. Normal antrenör bence en iyisi, hem atağa hem de defansa katkı sağlıyor.

Çoğu 5-3-2 oynayan arkadaşlarımız kontra taktiği ile oynuyorlar. Bu taktik yerine bence ne kadar da 1 defans daha az antreman alsada kontra taktiğinde 4-3-3 taktiği daha iyi bir taktik. Kontra taktiğinde en önemlisi iyi bir defans, ve iyi bir atak çıkarmanız. Orta saha eskisi gibi % 99 verilerek maç kazanılmıyor, oluyorsada çok nadiren oluyor. Orta sahay cok bırakmamaya çalışın. Mesela 5-3-2 de veya 4-3-3 de 1 kanat ve 2 baya iyi orta saha ile orta sahayi çok büyük farkla vermeye bilirsiniz. Mesela defansınız iyi çıkıyorsa orta sahayı da en çok % 15 ile kaybederseniz yani 65-35 kontra şansı elde etmezken bile normal ataklar elde edip gol atabilirsiniz. Kontra taktiği bence cok umuda bağlı olan bir taktik, çok nadiren işe yarıyor ve benim görüşüme göre çok süper bir taktik değil. Normal bir defansçının en iyi oynayabileceği taktik 4-4-2 ve normal.

Herkese antremanlarında başarılar.

Antreman Programları

Bu aralar tüm kullanıcılara yönelik, güzel bir çalışma için uraşıyorum. Buda başlıkta anlaşıldığı üzere antreman programlarıyla ilgili.

Bu nokta da HT'de uzun vakitlerini geçirmiş, saygı değer arkadaşlarımıza, bu konudaki yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim.

Böylelikle antreman programından daha fazla verim almanın yöntemlerini, eksikliklerini görerek düzeltmelerini yada mevcut antreman programını değiştirmek isteyenlerin, en doru adımlarla az hata yapmasını sağlamak.

Sonuçta da HT'den daha fazla keyif almak.


Powered by Blogger