.

8/07/2006

Duran Toplar

Uzun bir süre antreman programlarından, duran topları bizlere anlatması için birkaç kişiden rica da bulunmuştum. Ancak bir türlü nasip olmadı. Kısmet banaymış, çünkü artık duran top idmanı vermeye başladım takımıma.

Biraz risk aldım ama buna değeceğine inanıyorum ve yaşayacağım bütün gelişmeleri de burda zamanla paylaşacağım. Bugün ise başlamadan önce yaptığım hazırlıkları ve bugüne kadar yaptıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bu idmana geçmeden önce bir araştırma yaptım tabi ki. Topladığım bilgiler doğrultusunda, bu işe başlamadan önce kenarda yüklü bir paramın olması gerektiği idi (En az 20 milyon). Çünkü 50 tane adama idman verebilceğiniz için bu hakkınızı sonuna kadar kullanmanız gerekiyor.

Aşikar olan diğer bir nokta ise iyi bir kadroya sahip olmanız. Çünkü topladığınız adamların duran toplarının istediğiniz seviyeye getirip satana kadar geçen sürede, as kadronuzun da bulunduğunuz kümede sizi idare edecek kalitede olması gerekiyor.

Elinizde ki oyuncuları istediğiniz seviyelere getirene kadar da, as takıma pek fazla takviye yapamıyorsunuz. Malum 50 tane adam maaşı var işin içinde :)

Zamanı geldi satmalıyım bazı adamları dediğiniz de, belkide hiç oynamamış olan bu adamların formunun yükselmesini beklemek durumunda kalabilirsiniz. Maddi açıdan "varlık içinde yokluk yaşamak" gibi birşey olsa gerek.

Takımda çok sık oyuncu sirkülasyonu yaşanacağı için, transfer piyasası gelişmelerini iyi takip etmeniz, hangi dönemde, ne tür özellikleri olan ve en uygun fiyatlara alabilceğiniz oyuncuları tespit edebilmeniz gerekiyor. Bu oyuncularında duran top yeteneklerini geliştirdikten sonra azçok kaça satabileceğinizi kestirmeniz gerekiyor. Bunların yanı sıra yapılan fazla transferlerden dolayı takım ruhunuzu da yüksek tutmak oldukça zorlaşıyor.

Şimdilik farkına varabildiklerim bunlar. Günün sonunda çok fazla uygulanmayan ama başarılı bir şekilde uygulandığında diğer idmanlardan farklı olarak ne tür artı getirilerinin olduğu ortada.

En çok hoşuma giden yanı ise, artık oyuncuların yeteneklerinin atlaması için uzun haftalar beklemeye paydos. 2 haftada bir kademe atlayacaklar. Bir güzel yanı da maçlara çıkarken taktiksel açıdan hiçbirşeye bağlı kalmamak ve futbolcuların oynasada oynamasada idman alabilecek olması.

Yazının başında dediğim gibi zamanla gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim. Hem tecrübelerimle hem de maddi açıdan net rakamlar vermeye çalışarak.

8/05/2006

Taktik Çeşitliliği

Aslında en anlam veremediğimiz nokta sezonun maçı uygulaması. Çünkü talimat olarak sezonun maçını seçtiğinizde bunu dikkate alanlar sadece ortasaha futbolcularınız oluyor ve sadece onlar normalden daha fazla efor sarfederek değerlerinize katkı sağlıyor. :)

Dolayısıyla de sadece orta saha değerlerinize normalden daha yüksek çıkıyor. Böylelikle farklı idman türlerine eşit oranda fırsat sağlanamıyor.

Ama benim değinmek istediğim konu ise, bugün için daha kolay uygulanabilecek bir uygulama. Geçen sezon taktiksel anlamda oyuncularınızın sahaya diziliminde ek fırsatlar sağlanmıştı. Örneğin eskiden ortasahanın kanatlarından ekstra iç ortasaha olarak futbolcu atıyamıyorduk gibi.

Bugün için benim önerim, farklı mevkilerden farklı mevkilere atadığımız oyuncularında nasıl oynaması gerektiğine bizim karar vermemiz. Mesela defanstan verdiğimiz eksta forvet talimatının yanında, bu oyuncunun forvet hattında defansif mi, kanada doğru mu ya da normal mi oynamasına bizim karar vermemiz gibi.

Bu sayede oyuna taktiksel açıdan biraz daha müdahale edebilmiş oluyoruz. Çünkü biliyoruz ki maç başlamadan 15 dakika öncesine kadar vermemiz gereken kararlarımız daha uzun bir süre bu şekilde kalacak gözüküyor :)

8/04/2006

Transfer Piyasası

Bugün Ht'de oyuncunuzu satış listenize koymak istediğiniz de, oyuncuyu satma teknikleri olarak pek fazla seçenek verilmiyor. Oyuncunuzu piyasa değerinde yada daha yükseğine satabilmek için bikaç yol var, onu da zaman ve tecrübeyle keşfedebiliyorsunuz.

Öncelikle kısaca bunlardan bahsedelim;
  1. Transferlerin saat ve gün bazında dağılımına bakmak,
  2. Transfer piyasasına koyacağınız oyuncunun benzerlerine göz gezdirmek,
  3. Listeye koyacağınız oyuncunuzun benzerinin, sizin oyuncunuzla aynı yada yakın zaman da teklif süresinin bitme ihtimaline bakmak,
  4. Altyapıdan çekilen ve satışa konulan oyuncuların, büyük çoğunluğunun, salı günü öğleden sonra itibariyle başlayıp çarşamba akşamına kadar satılması gibi.
Bu yukarıda yazdıklarım mevcut düzende bilmemiz gereken bilgiler. Ancak iş futbolcunuzu pazarlama ve satma yöntemlerine geldiğinde pek fazla seçeneğiniz yok. En fazla ht taraftar üyeliğiniz varsa, futbolcunuz adına herkesin okuyabileceği, onun adına bilgi veren ve teşvik eden bikaç kısa cümleler oluşturabilirsiniz.

Peki bugün tüm açık arttırma sitelerinde uygulanan yöntem tarzları neden ht'de uygulanmıyor. Mesela çok yakından tanıdığımız gittigidiyor tarzı bir uygulama neden olmasın?

Bu uygulamayı çok kısa açıklama gerekirse;
  • Açık arttırma süresini siz belirliyorsunuz (3, 5, 7 ve 10 gün),
  • İsteğe bağlı olarak listeye koyduğunuz oyuncu için bir asgari ücret belirleyebiliyorsunuz, (Bu rakamı sadece siz görebiliyorsunuz, belirlediğiniz asgari fiyata ulaşmayan oyuncunuzun satışı gerçekleşmiyor),
  • Ve hemen al seçeneği sunabiliyorsunuz (Açık arttırma süresi bitmeden 1 gün öncesine kadar hemen al seçeneğinde belirlediğiniz fiyatı ödeyen takım, oyuncuyu o an transfer etmiş olacak)
Bunların satış ve pazarlama stratejileri olarak Ht'ye renk katacağı kesin, peki bunun avantaj ve dezavantajlarıyla ilgili sizler neler düşünüyorsunuz?

8/03/2006

Sezonun 11'i

Sezon bittikten sonra, verilen 2 haftalık ara biraz sıkıcı gelebiliyor insana. Alışagelmişin dışında bir boşluk oluyor ht hayatımız da :)

Bu 2 haftalık boşluğu (eleme maçları olanlar için 1 haftalık) kullanıcıların ht'ye girdiklerinde keyifli ve merak uyandıran ilgi alanlarıyla doldurmak mümkün olabilir.

Bunlardan bir tanesi başlıkta da belirttiğim gibi sezonun altın 11'i gibi bir bölüm olabilir. Tüm sezon boyunca o grupta mücadele etmiş oyuncuların performansları değerlendirilerek bir altın 11 oluşturulması. Ödül olarakta, 11'e girmeye hak kazanan futbolcuların unutulmayan anlarında bu başarısının yer alması.

Eğer bunun yanına gümüş ve bronz kadro uygulamaları da eklenebilirse, daha çok kullanıcıya hitap etmiş olur. Sonuç olarakta daha fazla kullanıcı memnun olmuş olur.

8/02/2006

Yeni Sezon Değişiklikleri


Yeni sezonla birlikte birkaç noktada değişiklikler olacak Ht'de: Bunlar kondisyon, özgüven ve yetenek düşüşleriyle alakalı olacak.
  1. Artık oyuncuların kondisyonları eskisi gibi uzun süre aynı seviyede kalmayacak, kondisyon idmanı almadıkları taktirde düşüşler yaşanacak,
  2. Takım özgüveniniz, takımınız üzerinde bugün ki koşullardan daha fazla etkili olacak.
  3. Oyuncuların yetenek düşüşleri geçmiş sezonlara oranla daha erken yaşta olacak, ancak bu düşüşlerin hızları daha yavaş olacak.
Siz bu değişiklikler hakkında neler düşünüyorsunuz ?

Oyuncu Yaşları Artışı


Hattrick'i sevmemizin ana sebeplerinden biri kesin ki gerçeğe yakın oluşu ve bizler de yarattığı güzel hissiyat boyutudur.

Peki gerçekçiliği neden oyuncu yaşlarında da göremiyoruz? Neden her sezon sonunda oyuncular bir yaş büyüyor? Bu günlerde altyapıdan çekiceğimiz 17'lik iyi bir oyuncunun iki hafta sonra yaşının 18 olması ne kadar mantıklı? Neden futbolcularımızın doğum tarihleri olmasın ki? Ve bu tür birçok neden daha...

Kaldı ki bunu hayata geçirmek o kadar zor olacağını da zannetmiyorum, gelin çok kısaca bir hesap yapalım, bu işin olabilitesi ile alakalı;

Mevcut oyuncuların yaşlarına dokunmayalım, başlangıç olarak altyapılar ve yeni takım alanlar üzerinde bu doğum tarihi uygulamasının yapıldığını varsayalım. Şuan ki oyuncular nasıl olsa zamanla oyundan çıkacaklar.

Öncelikle her sezon süresi yine 1 yaşa tekabil edecek. Bir sezon 16 hafta yani 4 ay, bu da 120 gün demek. Bu doğrultu da bugün altyapıdan oyuncu çektiğimi varsayarsak 17 yaşında ve bir günlük olacak. Her ht güncellemesinde yaşının yanında, mesela parantez içerisinde kaç günlük olduğu da güncellenecek. 120 gün olduğunda da yaşı artacak. Bu kadar basit geliyor bana.

Yeni alınan takımlara gelince de, iş motorun bu oyunculara yaşta olduğu gibi rastgele gün vermesine kalıyor.

Bu değişikliğin faydalarının neler olabileceğini düşünelim.
  1. Kesinlikle daha gerçekçi bir Hattrick,
  2. Transfer piyasasın da hareketlilik (alış ve satışlar da dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi),
  3. Altyapıdan çekilen oyuncuların heba olmaması ve aynı zamanda Milli takımlara faydası(sezon ortasın da çekilen yetenekleri yüksek 17 yaşında ki oyuncunun da milli olma şansı),
Oyuncu yaşlarının düzenlemesi ve faydaları ile alakalı benim aklıma gelenler şimdilik bunlardan ibaret.

Merak ediyorum sizlerin yorumlarınızı ve neler düşündüğünüzü, hem oyuncu yaşlarıyla hem de bunun avantaj ve dezavantajlarıyla alakalı.


Powered by Blogger