.

3/01/2006

Defans

Öncelikle bu yazıyı yazan ve desteğini esirgemeyen, milli takımımızın koçu u-f-u-k'a çok teşekkür ederim.

Defans antremanina Hattrick’e başladiğim ilk sezonla birlikte, yaklaşık 13 sezondur devam ediyorum. Bu 12-13 sezon da, yani ortalama 200 hafta da sadece 1 hafta başka antreman verdim, bu da hatırladığım kadarıyla ilk başlarda genel antremanıydı. 

Defans antremanı deyince coğu kişinin aklına defansa yatkın bir taktik ve 5-3-2 geliyor. Tabi ki defans antremanını verirken sadece ve sadece ekonominizi düşünüyorsanız en mantıklısı haftanın her 2 maçında da 5 li bir defans düzeniyle sahaya çıkmak, 5-3-2 veya 5-4-1 ama lig maçlarınızda başarı istiyorsanız bence 4-4-2 veya 4-3-3 taktiği çok daha mantıklı olur. Bir de 4-4-2 veya 4-3-3 taktiği ile daha başarılı sonuçlar alırsanız taraftar gelirleriniz yükselir ve maçlarınıza daha çok seyirci gelir, yani 5 inci defansta kaybettiğiniz parayı bu şekilde rahatça çıkarabilirsiniz.

Hafta sonu 4-4-2, hafta içi antreman/kupa maçınızda 5-3-2 oynarsanız haftada 9 oyuncuya antreman vermiş oluyorsunuz, aynı anda hafta sonu 4-4-2 taktiği ile liginiz de daha başarılı sonuçlar alma şansınız var. 4-4-2 taktiğinde de en doğrusu bence 3 iç orta saha 1 ofansiv kanat, bu olmazsa 4-3-3 taktiği de 3 ic ortasaha ve 3 baya iyi forvetle (çok güzel bir taktik), hem atağınız iyi çıkıyor, hem orta sahanız, hem de defansınız. 3 iyi orta saha oyuncusuyla, orta sahayı en azından kendi sahanizda ki maçlarda kazanma şansınız yüksek, defansınız zaten antreman alan 4 defansla süper ve atağınız 3 baya iyi forvetle güçlü çıkacaktır.

Defans antremanını kaliteli ve yanında 9 yardımcı antrenör ile veriyorsanız, aşagı yukarı 17 yaşında 1 oyuncu 7,5 haftada yetenek atlar. 18 yaşında bir oyuncu 8 haftada, 19 yaşında bir oyuncu ise yaklaşık 8,5 hafta tutar. Gördüğünüz gibi yaş başı yaklaşık 0,5 hafta fark ediyor. Yani 21 yaşında bir oyuncu yaklaşık 9,5-10 hafta tutacaktır.

Coğu kişi sezon araları 1-2 hafta defans antremanını bırakıp kondisyon, duran top veya genel antremanı veriyor ama bence bu gereksiz. Sezon ortasında ki maçlarda da 5-3-2 taktiğine devam ederseniz en azından 5 oyuncuya antreman vermiş olursunuz buda aslında o kadar az değil. Uzun vadeli başarı için antremanınız da aksaklık yaşamazsanız en iyi başarıyı elde edersiniz. İşte; birsey olmaz 1 hafta şu antremanı bir başka hafta ise şunu vereyim derseniz uzun vadede takımınızın başarılı olması çok zor.

Ben mesela her hafta yaklaşık 11-12 defansa antreman veriyorum, yani oynatabildiğim 9-10 defans dışında 1-2 oynamış defans alarak skill trade yapmaya calışıyorum, yani yüksek görebildiğim oynamış defansları transfer edip bedava antreman almalarını sağlıyorum ve bazen bu oyuncular ilk haftalarında yetenek atlıyorlar. Yüksek yada alçak oyuncu görme konusu tabiki tecrübe istiyor. Bunu 1-2 günde öğrenme veya burda birkaç satırda anlatmak aslında mümkün değil. Mesela kaliteli bir defans alacaksanız, benim görüşüme göre onun yüksek olmasını istiyorsanız maaş olarak 780’nin altında maaşı olan defanslara pek bakmayın, kaliteli bir defans yeterli formda 3 yıldız çıkardıysa en azından 3-4 hafta içinde yetenek atlayacaktır. Ama sadece yıldızına da bakmayın, TSI’sine ve oyucunun öbür yeteneklerinin durumuna da bakın, başka çok yüksek yetenekleri varsa alırken dikkatli olun ve belki bazen almayın. TSI olarak hiç yan gücü, yani başka yetenekleri yüksek değilse icabinda 500 TSI li bir kaliteli defans da çok iyiye yakın olabilir. Ama oyuncu alırken hele hele skill trade düşünüyorsanız TSI’si en azindan 1400-1500 olan oyunculara bakın. Bunun altında TSI’lerde olunca insanlar çok iyi olsa da bu oyuncu için çok bi para ödemiyor ve siz çok büyük kazanç yapamıyorsunuz.

Defansa antremanı veren kişiler, antrenör alırken bence ya normal antrenör ya da ofansiv antrenör ayarlamalı. Zaten defans antrenöru olarak baya iyi defanslarınız olacağı için, ofansiv antrenörle ataklarınızı baya güçlendireceklerdir, mesela defansiv antrenör aldıkları halde, atakları o kadar alçak çıkacaktır ki defansları iyi olsada gol şansı yaratmakta veya gelen gol şanslarını değerlendirmekte zorluk çekeceklerdir. Normal antrenör bence en iyisi, hem atağa hem de defansa katkı sağlıyor.

Çoğu 5-3-2 oynayan arkadaşlarımız kontra taktiği ile oynuyorlar. Bu taktik yerine bence ne kadar da 1 defans daha az antreman alsada kontra taktiğinde 4-3-3 taktiği daha iyi bir taktik. Kontra taktiğinde en önemlisi iyi bir defans, ve iyi bir atak çıkarmanız. Orta saha eskisi gibi % 99 verilerek maç kazanılmıyor, oluyorsada çok nadiren oluyor. Orta sahay cok bırakmamaya çalışın. Mesela 5-3-2 de veya 4-3-3 de 1 kanat ve 2 baya iyi orta saha ile orta sahayi çok büyük farkla vermeye bilirsiniz. Mesela defansınız iyi çıkıyorsa orta sahayı da en çok % 15 ile kaybederseniz yani 65-35 kontra şansı elde etmezken bile normal ataklar elde edip gol atabilirsiniz. Kontra taktiği bence cok umuda bağlı olan bir taktik, çok nadiren işe yarıyor ve benim görüşüme göre çok süper bir taktik değil. Normal bir defansçının en iyi oynayabileceği taktik 4-4-2 ve normal.

Herkese antremanlarında başarılar.

1 Comments:

  • merhaba;
    şampiyon olan takımın ligine göre para geliri var mı?
    transfer yaparken tsı'ya bakıp belkide 1 hafta sonra oyunkuruculuk kademesi yükselicek bir oyuncuyu nasıl anlayabiliriz..

    Kontra atak oynayan takıma karşı nasıl bir diziliş yapılmalı ve nasıl oynanmalı bu konuları gündeme getirebilirsen süper olur...

    By Anonymous Adsız, at 9:39 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home


Powered by Blogger