.

3/09/2006

Oyunkuruculuk

GS-Jimbom(Jimbom)'a bu yazının yayınlanmasında ki emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim.

Şu anda %28 oranı ile oyunda en çok verilen antremandır oyunkuruculuk antremanı. Neden büyük çoğunluğun bu antremanı seçtiğini sorgulayacak olursak, cevabı muhtemelen ortasahanın oyundaki en önemli bölge olarak kabul edilebilecek olmasıdır diyebiliriz (Rakip kontra atak oynamadığı sürece elbette).

Bir maçı kazanmak için ilk gereksinim ortasaha olarak kabul edilir. Topun ne kadar sahibi olursanız, o kadar çok atak yapma ihtimaliniz artar ve rakibinizin de atak yapma ihtimali o denli azalır; çünkü ataklar ortasaha üstünlüğüne göre dağıtılır (Tekrar bir istisna, burada özel olay olan golleri karıştırmamak gerekiyor, örneğin oyuncunun tecrübe+duran top+golcülük özelliklerinin bir araya gelmesiyle "uzaktan gol" atılabilir, veya kafa oyuncu örneğindeki gibi oyuncu özelliğine bağlı olarak da özel olaydan gol gelebilir) 17 yaşındaki bir ortasaha; kaliteli antrenör ve yeterli sayıdaki yardımcı antrenörle ("Yeterli sayı" tercihi kişiden kişiye değişiyor, fakat bende 8 tane yardımcı antrenör olduğunu söyleyebilirim) kabaca 7 haftada yetenek atlar. Her fazladan yaş için bir hafta eklenir.

Ortasaha bu denli önemli olduğu için bazı takımlar ortasahayı alma uğruna kanatlarını ortaya doğru oynatabilir ve hücumdan kaybederler. Ortasaha seviyesini arttırmak için oyunkuruculuğu olan stoperler ofansif oynatılabilir, hatta forvetler defansif oynatılabilir (Bu oldukça çaresiz kalındığında yapılır genelde, pek tavsiye edilmez). Yine de ortasaha için çok daha önemli bir etken var: Takım ruhu! Ortasahalarınız ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, takım ruhunuz soğuk savaş gibiyse ortasahadan umudunuzu kesebilirsiniz.

Bir örnek oluşturması açısından Hattrick Forever'ın kendi takımım için değişik takım ruhu seviyelerinde öngürdüğü değerlere bir bakalım isterseniz.. (Kadroda hiçbir değişiklik yapılmadı, maçlar daima içeride ve takım davranışı normal kabul ediliyor)

Soğuk Savaş Gibi --> Berbat (yüksek)

Öldürücü --> Kötü (düşük)

Rahatsız --> Zayıf (yüksek)

Kaynaşık --> Vasat (çok düşük)

Biraz atlayalım ve yüksek takım ruhu seviyelerine bakalım...

Coşkulu --> Kaliteli (çok yüksek)

Bulutların Üzerinde --> Çok İyi (düşük)

Yeryüzündeki Cennet --> Üstün (çok düşük)


Aradaki fark inanılmaz, değil mi? Takım ruhu ortasaha değeriniz için gerçekten çok önemlidir. Takım ruhunu arttırmak için maçlara sakin çıkmalısınız. (sakin çıkarsanız ortasaha değeriniz normalden düşük çıkar, ama ilerideki maçlara yatırım yapmış olunur) Ayrıca liderliği yüksek olan antrenörler takım ruhunu son derece olumlu etkiler. Sezonun maçı çıkarsanız ortasaha değeriniz normalden yüksek çıkar fakat takım ruhu seviyeniz yarıya düşer.

Ortasaha oyuncularının mutlaka ama mutlaka kondisyonu olmalıdır. Kondisyonu olmayan ortasahalar ikinci yarıda "yorulur" ve takımın topa sahip olma oranı azalır. Kondisyon ortasaha değerini de etkiler. Ortasaha için pas ve/veya defans, bazen de kanat gerekli olabilir ama şart olmayan yan özelliklerdir. Genellikle yeni başlayan arkadaşlar, pas yeteneğinin ortasahaya katkı yaptığını düşünürler ama bu yanlıştır. Pas özelliği atak değerini etkiler, defans ise doğal olarak defans değerini. Ortasahaya ayrıca bir katkıları yoktur. Ortasahayı kanada doğru oynatmayı düşünüyorsanız kanat özelliği de gereklidir ama bunun haricinde gereksizdir. Pası olan ortasahalarınızı ofansif, defansı olanları da defansif oynatırsanız onlardan daha çok yararlanabilirsiniz.

Oyunkuruculuk antremanı verirken, en fazla 6 ortasahaya antreman verebilirsiniz. (üçü lig, üçü de kupa/hazırlık maçında olmak üzere). Aynı zamanda kanat oyuncularınız %50 oyunkuruculuk antremanı alırlar, yani ortasahaların yanısıra kanatlar da oyunkuruculuk antremanından faydalanabilirler. Oyunkuruculuk verenler çoğunlukla 3-5-2 oynatır, ama tek kanatlı 3-4-3 veya 4-4-2 de oynatabilir, veya 4-5-1 gibi defansif bir taktik kullanabilirsiniz, oyuncularınıza gereken antremanı da bu arada vermiş olursunuz.

Umarım bir şekilde yardımcı olabilmişimdir. Herkese iyi oyunlar.

4 Comments:

  • merabalar yazını dikkatle okudum ben takımıma oyunkuruculuk verdim antremanı benim bu durumda kondisyonu %kaç yapmam gerek takım antrenmanı iyi olsun bu konuda beni bilgilendirirseniz çok büyük memnuniyet duyarım şimdiden tşk ederim

    By Anonymous Adsız, at 9:00 ÖS  

  • acaba oyunkuruculuk idmanını verirken ne kadar yüzde ayırmalıyız kondisyon ile oyunkuruculuk idmanını nasıl paylaştırmalıyız

    By Anonymous Adsız, at 9:10 ÖS  

  • acaba oyunkuruculuk idmanını verirken ne kadar yüzde ayırmalıyız kondisyon ile oyunkuruculuk idmanını nasıl paylaştırmalıyız

    By Anonymous Adsız, at 9:10 ÖS  

  • acaba oyunkuruculuk idmanını verirken ne kadar yüzde ayırmalıyız kondisyon ile oyunkuruculuk idmanını nasıl paylaştırmalıyız

    By Anonymous Adsız, at 9:11 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home


Powered by Blogger